Фестивал Миња Субота

 

 

ФЕСТИВАЛ ,,МИЊА СУБОТА”

За децу – вокалне солисте из Србије, региона и дијаспоре

У част чувеном Мињи Суботи, кога многобројне генерације, не само у Србији него и у бившој Југославији, памте као изузетног аутора, водитеља, композитора и извођача песама за децу, настао је музички фестивал у организацији Дечјег културног центра Београд и Фондације „Миња Субота”. Фестивал окупља вокалне солисте узраста од 5 до 14 година из Србије, региона и дијаспоре која умеју и воле да певају песме Миње Суботе.

Када је први пут одржан фестивал, селекција такмичара вршена је ,,онлајн” а победници такмичења имали су прилику да наступе на Великој сцени Дечјег културног центра Београд на дан Мињиног рођења 8. новембра. Наредне године направљен је корак више и селекцију такмичара са територије Србије вршили смо уживо, у сарадњи са наставницима музичке културе из 25 српских округа, док смо за децу из дијаспоре, региона и Косова и Метохије задржали ,,онлајн” начин пријављивања и селекције као претходне године. Победници окружних такмичења окупили су се у Дечјем културном центру Београд где се одржало финално такмичење и уручење награда и плакета учесницима са највише освојених поена.

Поред чувања велике заоставштине истакнутог аутора за децу, овај фестивал има за циљ подстицање деце да певају дечје песме које поседују драгоцене васпитне и естетске вредности. Потребно је да такмичар отпева једну композицију из опуса дечјих песама Миње Суботе и још једну дечју песму по слободном избору, на српском или страном језику, с тим да та песма има уметничку вредност и да је садржином и текстом прилагођена узрасту детета.

 

Жеља нам је да понудимо деци квалитетан музички садржај јер, како је говорио наш Миња, важно је деци давати само најбоље, како би и она сама могла да се изборе са све већим упливом неадекватног музичког садржаја којим су окружени.

 

Уредница фестивала је Леонтина Вукомановић.

 


…погледај све објаве за категорију Фестивал Миња Субота