Свесрпски дечји сабор

 

 


Под покровитељством председника Републике Србије, господина Александра Вучића, на иницијативу директора Дечјег културног центра Београд, Драгана Марића, сваког маја одржава се фестивал деце и младих из региона и дијаспоре „Свесрпски дечји сабор“ са идејом развијања осећања припадности земљи порекла код деце у расејању.

Извршни продуцент манифестације је Дечји културни центар Београд.

 

 

Пројекат се од оснивања организује у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије – Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Основна школа „Старина Новак“ из Београда је важан партнер у пројекту с обзиром на то да породице ученика ове школе несебично отварају врата својих домова за децу из дијаспоре и расејања који долазе на манифестацију.

 

Циљ манифестације јесте да деца кроз непосредан контакт и дружење са вршњацима из Србије успостављају трајне веза са матицом, да уче или унапреде српски језик, упознају знаменитости, културне тековине и историју Србије.

 

ПРОГРАМ

Програмом је предвиђен пријем, свечани концерт у Дечјем културном центру Београд, обилазак Дома Народне скупштине Републике Србије, Храма Светог Саве и музеја, учешће у драмском интерактивном програму „Београд кроз векове“ на Калемегдану, различите радионице инспирисане традицијом и културом наше земље и посета знаменитим локацијама у Србији.

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ У ДЕЧЈЕМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАД
Свечани концерт одржава се у сали „Донка Шпичек“ у Дечјем културном центру Београд. Током концерта гостујуће групе представљају на који начин чувају културу и традицију Србије у земљама из којих долазе. Како се чува и негује српски језик, ћирилица, народна песма и игра приказују и деца из Београда и Србије.

ОБИЛАЗАК ДОМА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ
Народна скупштина значајан је партнер у организацији манифестације од самог оснивања. Учесници имају част да обиђу Дом Народне скупштине Републике Србије уз стручно вођење и упознају се са богатим културно-историјским наслеђем које она баштини.

 

ОБИЛАЗАК ХРАМА САВЕТОГ САВЕ
Учесници „Свесрпског дечјег сабора“ традиционално обилазе Храм Светог Саве.

БЕОГРАД КРОЗ ВЕКОВЕ, ОБИЛАЗАК МУЗЕЈА И РАДИОНИЦЕ
Деца уживају у посети музејима, као и у радионицама инспирисаним традицијом и културом Србије. Активну улогу учесници узимају и у програму „Београд кроз векове“ на Калемегдану. Том приликом деца се упознају са историјом Србије у интеракцији са глумцима, који их из улога значајних личности из прошлост воде кроз различите историјске периоде и догађаје.

 


…погледај све објаве за категорију Свесрпски дечји сабор


 

—> Свесрпски дечји сабор 2023.

—> Свесрпски дечји сабор 2022.

—> Свесрпски дечји сабор 2021.

—> Свесрпски дечји сабор 2019.

—> Свесрпски дечји сабор 2018.