ИСКОРАК


 

ИСКОРАК – Фестивал младих кореографа

На иницијативу Дечјег културног центра Београд и уз подршку Удружења балетских уметника Србије (УБУС), 2021. године основан је Фестивал младих кореографа средњошколског узраста „Искорак“, са идејом да се допринесе развоју кореографског стваралаштва и ауторства у области уметничке игре код младих.

 

Циљ Фестивала је да охрабри младе плесне креативце да буду своји при стварању, да буду слободни, аутентични, сигурни у себе и отворени за нова искуства. Фестивал је отворен за све стилове уметничке игре, уз жељу да се кроз учешће на њему негује индивидуалност, различитост личних печата и стилова. У оквиру програма представљају се ученици Балетске школе „Лујо Давичо“, Балетске школе у Новом Саду, али и даровити полазници плесних студија са талентом и жељом за креирање кореографских целина и изражавање идеја језиком уметничке игре и креативног покрета.

Тема првог Фестивала младих кореографа била је „Проширена стварност“. Учесницима су, као оријентир, постављена три питања у вези са темом – Да ли је дигитална стварност постала доминантна у односу на стваран свет који нас окружује? Колико на нас утичу садржаји који су нам доступни у сајбер свету? Где је наше стварно ЈА и како га креирамо у виртуелном свету?… Било је дозвољено да млади наведену тему интерпретирају и независно од постављених питања, онако како је лично доживљавају.

Тема другог Фестивала ,,Искорак” била је „Дела плешу”, те су учесници инспирисани делима визуелне или литерарне уметности (класична или савремена дела сликара, вајара, фотографа, писаца, песника и сл.) стварали своје кореографске минијатуре.

Тема трећег Фестивала „Искорак”, под називом ,,Плесне умотворине”, подстакла је учеснике да пронађу народне умотворине: пословице, загонетке, питалице или брзалице из наше традиције или из других култура које их инспиришу на стварање кореографских минијатура.

Стручни жири сваке године оцењује кореографска остварења, додељује признања и учествује у разговору са младим уметницима.

 

Фестивал младих кореографа „Искорак“ се организује сваке године у децембру.

 

Уредница фестивала је Ивана Табори Обрадовић.

 


…погледај све објаве за категорију ИСКОРАК