ДАН ТРАДИЦИЈЕ

 

МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ТРАДИЦИЈЕ

 

Пошто је 2020. године, у знак сећања на пробој Солунског фронта 1918, успостављен значајан нови државни празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе – ради његовог пригодног обележавања 15. септембра 2021. године Дечји културни центар Београд придружио се иницијативи да буду осмишљени одговарајући програмски садржаји манифестације „Дан традиције“, која би се потом, поменутим поводом, одвијала сваке године. Заједно са Удружењем кореографа националних игара Србије, Дечји културни центар Београд допринео је томе да српске породице у којима стасавају деца и млади добију манифестацију која ће се односити на заједништво у очувању српског културног наслеђа.

 

Традиција, као инспирација за уметничко стваралаштво и усвајање знања о идентитетским вредностима и националној припадности, послужила је као наслов манифестације. „Дан традиције“ представља позив најмлађима да поносно откривају идентитетске вредности баштине, наслеђа свог народа и да га промовишу, користећи савремене уметничке и комуникацијске алате. Манифестацију обележавају параде на централним улицама градова и села широм Србије, сабори, музичко-сценски наступи традиционалне народне игре и песме и концерти свирача старих инструмената и оркестара. Централни догађај манифестације одржава се у Београду, у центру града, у Кнез Михаиловој улици, а у програму учествују глумци, певачи, дечји хорови и фолклорни ансамбли. Тога дана, концерти и музичко-сценски наступи одржавају се у многим градовима и селима широм Србије, као и у дијаспори.

У сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, у оквиру манифестације организује се и наградни конкурс „Србија. Доживи!”, којим се најбољи млади аутори награђују путовањем у неко од прелепих места у Србији, породичним ручком у једном од најлепших београдских ресторана са националном кухињом, вожњом београдским отвореним туристичким аутобусом и другим вредним наградама. Уручење награда одржава се на великој бини у оквиру централног програма у Београду. Идеја организације конкурса је подстицање младих да кроз уметничке медије – слику, фотографију, поезију, прозу и видео-клип, дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. У сусрет манифестацији, у Дечјем културном центру Београд реализују се и радионице веза, графике и дигиталне уметности са темом средњовековног српског орнамента.

 

„Дан традиције” осмишљен је да подстакне комуникацију предака и потомака, осликавајући прошлост у данашњици. Одевни симболи, национални детаљи и обележја, народна ношња, витешко наслеђе, историјски догађаји, јубилеји, обичаји, народно стваралаштво, песма, игра, национална кухиња и стари занати на овај начин постају инспирација савременим генерацијама. Из године у годину у прослави учествује све више грађанки и грађана Републике Србије који, свако на свој начин, истиче свој однос према српској националној култури и наслеђу. Многи од њих тога дана, 15. септембра, истичу на себи детаљ националне ношње – појас, мамузе, јелек, цвет у коси, плетеницу, опанке, вежену кошуљу, фрулу за појасом… и поносно је носе.

 

Манифестацију су подржали Туристичка организација Србије, Туристичка организација Београда, Градске општине Стари Град и Нови Београд, као и туристичке организације, домови култура и културно-уметничка друштва градова, општина и села широм Србије и дијаспоре. Уредници манифестације су Ивана Теодоровић Стојановић, уредник програма у Дечјем култунром центру Београд и Драган Пантелић, председник УО Удружења кореографа националних игара Србије.

 

 


…погледај све објаве за категорију ДАН ТРАДИЦИЈЕ