ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 2023

 

Саопштење за медије

Данас обележен ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

26.9.2023, 11.00-14.00

Трг републике, Београд, Србија

 

Дечји културни центар Београд, у оквиру програма Међународни клуб пријатељства, данас је на Тргу републике организовао програм за децу и младе поводом Европског дана језика. Програм је реализован под покровитељством  Савета Европе, Делегације Европске уније у Београду, EUNIC Cluster, Министарства Европских интеграција Републике Србије, Деска Креативна Европа Србија и Градске управе града Београда.

 

Песмом деце из Хора ДКЦБ и ученика из Основне школе ,,Свети Сава” из Младеновца хитовима домаће и стране музике, почела је свечаност посвећена обележавању Европског дана језика, који се слави у свим државама Европе од 2001. године. Присутнима се обратила Надиа Ћук, заменица шефице мисије Савета Европе, Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији и Наташа Михаиловић, секретарка за културу Градске управе града Београда.

 

Најмлађи посетиоци имали су прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама али и да учествују у наградном квизу и тако провере своје знање. Овогодишњи учесници свечаности су амбасаде: Аустрије, Краљевине Белгије, Краљевине Данске, Краљевине Холандије, Краљевине Шпаније, Републике Пољске, Републике Португала, Словеније, Украјине, Финске и  Шведске. У програму су учествовали и Аустријски институт, Гете институт, Италијански институт за културу, Француски институт, Чешки центар Београд, Београдски играчки центар, Градска организација глувих Београда и Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом  „Плава шкољка”.

 

На штанду Дечјег културног центра Београд, који деценијама организује Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе” и програм „Међународни клуб пријатељства”, најмлађи посетиоци могли су да се упознају са појмовима из „Речника пријатељства“, које је поводом оснивања манифестације „Радост Европе“ осмислио Душко Радовић, да учествују у игри меморије и да играјући се са осликаним коцкама у простору слажу фотографије европских градова. Публика је имала прилику да види и презентацију графичке радионице – ручно израђене обележиваче за књиге као и отиске рађене класичним графичким техникама.

 

Срдачан поздрав,

Ивана Теодоровић Стојановић

Уредник програма за односе с јавношћу и маркетинг

Дечји културни центар Београд

 

 

42 item(s) « of 3 »

 

44 item(s) « of 3 »

 

 

 


Фото: Стеван Нешковић

 

58 item(s) « of 4 »

 


Фото: A. К.

 

22 item(s) « of 2 »

 

Posted in ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА, Обавештења, Саопштење за медије, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *