Гашин сабор – фотогалерија

DSC01496_1024x768


Гашин сабор – фотогалерија

 

Снимљеним звуком дрндафона, инструмента Предрага Ристића из групе Медијала, као реалне верзије истоименог инструмента Гаше Шепртље из стрипа, у суботу је у 18 часова затворен први „Гашин сабор“, јединствен фестивал у Југоисточној Европи, специјализован за карикатурално-хумористички и породични стрип.

Овогодишња тема била је опус франко-белгијског генија хумора Андреа Франкена, па фестивал уз српски има за службени језик и француски, и већ је у заступљен у календару франкофоних фестивала Европске Уније, са изванредним одзивима тамошњих стручњака.

На манифестацији чији је концепт „шепртљење и сањарење“, а слогани „три дана смеха“ и „смех, забава и чудеса за понети“, публика је је у Дечјем културном центру Београд могла да види изложбе, тржницу, промоције, предавања, пројекције, уметничке радионице, стручно-научни скуп и дружење са чувеним ствараоцима. Били су присутни ученици Архитектонско-техничке школе, Рачунарске гимназије; ученици ОШ „Ђуро Стругар“, ОШ „Светозар Марковић“ , ОШ „Душан Дугалић“, као и деца из клуба за креативно дружење „Вијугање“, и многи други…

Под једним кровом су се по први пут специјализовано окупили мајстори српског и југословенског карикатуралног стрипа и хумора, велики цртачи и писци као што су Лаза Средановић, Лаза Лазић, Радич Мијатовић, Божидар Милојковић БАМ, Никола Масловара, Душан Рељић, Зоран Ковачевић, Лазар Одановић, Драган Перић, Драган Лазаревић, Раде Товладијац, Синиша Радовић, Зоран Пеневски, Саша Арсенић, Синиша Бановић, Милисав Банковић, Урош Беговић и десетине други…

Председник фестивала ове године је значајно име српско-француског стрипа Драган Лазаревић (Dragan de Lazare), а у стручном одбору су и Раде Товладијац, Владимир Весовић, Бојан М. Ђукић, Лидија Сеничар и Зоран Стефановић. Координатори за јавност су Павле Зелић и Тамара Лујак, а стручно су допринели и Небојша Јовичић, Гоце Балковић, Ненад Петровић, Златко Миленковић и многи други. Графички дизајнер фестивала је награђивани млади уметник Марко Шерер, студент београдског Факултета примењених уметности, установе која је светском стрипу дала десетине уметника.

Сваки дан деца и млади су присуствовали уметничким радионицама које је водио проф. Владимир Весовић, док је мастер класове водио међународни стрипски професионалац и оснивач Београдског круга 2, Бојан М. Ђукић.

 

додела повеља Гашиног сабора

додела повеља Гашиног сабора

 


МАСТЕР КЛАС БОЈАН ЂУКИЋ


4 item(s)

ПРОМОЦИЈА ЛАЗЕ СРЕДАНОВИЋА


8 item(s)

 


ПРОМОЦИЈА НИКОЛЕ МАСЛОВАРЕ


10 item(s)

 


ПРОМОЦИЈА ВЛАДИМИРА ТОПОЛОВАЧКОГ


5 item(s)

 

 


СА ВЛАДОМ ВЕСОВИЋЕМ


4 item(s)

 

 


ПРОМОЦИЈА НОВИХ ИЗДАЊА ГАШЕ


7 item(s)

 

 

 

 

Posted in Фотогалерија and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *