Завршен је пролећни програм„ТРАДИЦИОНАЛНЕ ТЕХНИКЕ ИЗРАДЕ УПОТРЕБНЕ И УМЕТНИЧКЕ КЕРАМИКЕ”

Завршен је пролећни програм„ТРАДИЦИОНАЛНЕ ТЕХНИКЕ ИЗРАДЕ УПОТРЕБНЕ И УМЕТНИЧКЕ КЕРАМИКЕ” – пројекат из области примењене и ликовне уметности који се реализовао у области обуке традиционалним вештинама старих заната


DSC03522

У Атељеу за примењену уметност ДКЦБ, млади из Хемијско прехрамбене технолошке и Архитектонске школе опробали су се у техникама рада у глини (израда посуда из руке, израда посуда на грнчарском точку, осликавање истих по мотивима традиционалних посуда, израда уметничких предмета у глини зграфито техником).

DSC03531Полазници су прошли основне поступке у раду са глином: како се глина меси, како се обликује посуда из руке, како се чувају незавршени комади, који алат постоји и како се користи, како се наносе боје, како се израђују предмети на грнчарском точку. Сваки полазник је реализовао једну посуду из руке и једну на грнчарском точку. Ученицима су приказани мотиви који се најчешће користе у декорисању грнчарије на простору Србије, али су у реализацији свог рада имали слободу да традиционалне мотиве савремено интерпретирају.

Једна група се опробала у зграфито техници. У керамици ова техника подразумева начин декорисања, где се оштром алатком гребе или скида слој непечене енгобе, који се након печења појављује у боји подлоге. Ова техника се примењује у изради посудне керамике, као декорација керамичког накита или као самостална ликовна дисциплина. Ученицима су приказани примери употребе ове технике како би лакше увидели могућности које ова техника нуди.

 

 


 

Учесници у реализацији пројекта:

Лидија Сеничар, историчар уметности, уредник ликовних програма ДКЦБ

Биљана Стаменковић, дипл. сликар, стручни сарадник за примењену уметност ДКЦБ

Невена Поповић, магистар вајарства, спољни сарадник ДКЦБ

Александра Грбовић, грнчар, сарадник Атељеа за примењену уметност


 

 Пројекат је подржао  Секретаријат за спорт и омладину Града Београда

Posted in Културно-образовни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *