ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ – Наслеђе и природа: лепеза могућности

fb post


ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ – Наслеђе и природа: лепеза могућности

мултимедијална презентација:
Симболика орнаменталних представа живог света у
српској средњовековној уметности

аутор: Душан Миловановић

Уторак, 26. септембар у 19 часова
сала Донка Шпичек, Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

У оквиру манифестације ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ са темом „Наслеђе и природа: лепеза могућности“, у уторак, 26. септембра у 19 часова, у сали Донка Шпичек Дечјег културног центара Београд, биће одржана мултимедијална презентација „Симболика орнаменталних представа живог света у  српској средњовековној уметности“ аутора, Душана Миловановића.

Душан Миловановић, историчар уметности, угледни је научни и јавни радник, истраживач ризничког материјала у Хиландару, аутор бројних радио и ТВ емисија о „српским светињама“. У музичком делу програма учествују: Хор Дечјег културног центра Београд и Ансамбл „Ренесанс“.

Драгоцени орнаментални материјал публици ће бити представљен уз коришћење нових технологија а намера аутора јесте да се тема орнамента представи на савремени начин, што треба да задовољи интерес како традиционалне, тако и млађе публике. Представљање теме обавиће се уз помоћ пројекција, видеа и анимација, а све ће пратити дела савремених композитора DJ Марка Настића, Горана Трајковског (Анастасија), Доријана Јовановића и Зорана Јерковића.

На овај начин аутор је желео да дела и мотиве  настале у време Стефана Немање (1166-1196)  или цара Душана (1331—1355), копиране половином двадесетог представи и у 21. веку и покаже да они могу говорити и сасвим савременим, универзалним језиком уметности, одбијајући да се предају времену и забораву.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *