ДЕЦА ИЗ ХРВАТСКЕ УПОЗНАЈУ БЕОГРАД

20160930-deca-u-poseti-1

У Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организован је пријем за младе чланове Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“.

Чланови дечје групe Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“ су гости Београда током прве недеље октобра у оквиру пројекта „Забави се, креирај и упознај Београд“.

Добродошлицу и пријатан боравак у Београду гостима су пожелели испред Управе за сарадњу с дијаспором Растко Јанковић и Вукман Кривокућа, Ивона Јевтић, секретар за културу Града Београда, Ирена Алексић у име Туристичке организације Београда и Драган Марић у име Дечјег културног центра.

„Циљ овог пројекта је да деци – припадницима српске заједнице из земаља региона учини боравак у Београду садржајним и креативним. Пројекат подразумева организован обилазак и упознавање главног града Републике Србије, као и учешће у најзначајнијим београдским културно – уметничким манифестацијама за децу“, рекао је Растко Јанковић.

У име гостију из Вуковара домаћине је поздравио Дејан Дракулић, председник ВСПД „Јавор“.

Деца – гости Београда ће бити учесници 47. Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе 2016“, као и гости Дечјег културног центра Београд. Деца из ВСПД „Јавор“ учествоваће 2. октобра у свечаном дефилеу манифестације „Радост Европе“, 4. октобра ће у оквиру Сусрета пријатељства наступити у Дечјем културном центру, а 5. октобра у Центру „Сава“ на завршном гала концерту манифестације „Радост Европе“.

Реализацијом овог пројекта деци – гостима пружа се квалитетан културни садржај током боравка у главном граду матичне државе, стимулише се учешће деце у креативним радиниоцама које имају услове и атмосферу за истраживање, учење, откривање и креирање разноврсних садржаја и вештина.

Поред уметничког и образовног аспекта, циљ пројекта је и упознавање и неговање српског културног, етничког и језичког идентитета. Пројекат реализују Дечји културни центар Београд и Организација за међугенерацијску сарадњу 35+, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

Вуковарског српско певачко друштво „Јавор“ основано је још далеке 1869. године и од тада ради на очувању српске народне, уметничке, духовне и световне вокалне музике. Чланови „Јавора“ били су Јован Јовановић Змај и Стеван Мокрањац.

9 item(s)
Posted in Културно-образовни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *