Изложба “Изгубљени сефардски свет западног Балкана”

2


Изложба “Изгубљени сефардски свет западног Балкана”

 

6Изгубљени сефардски свет западног Балкана је назив изложбе која има за циљ да кроз породичне и личне приче прикаже живот Јевреја Сефарда на западном Блакану у XX веку.
Западни Балкан је од краја XV и почетка XVI века постао нови дом за претке Јевреја које су католички краљеви Изабела I од Кастиље и њен супруга Фердинанд II од Арагона протерали са Иберијског (Пиринејског) полуострва, исте 1492. године када су Кристифора Колумба и њгову посаду опремили и послали у потрагу за новим, западним путем до зачинима богатог далеког истока.

Изложба је резултат пројекта чији су носиоци Центропа и Меморијални центар Холокауста Јевреја Македоније а посвећена је сећању на Ерну Финци Витерби. За реализацију пројекта и његових резултата значјна је подршка која је добијена од Међународне алијансе сећања на Холокауст (ИХРА), породичне фондације Витерби и Конференције о јеврејским материјалним потраживањима.

Изложба има и образовно-васпитни карактер због чега је намењена ученицима основних и средњих школа а у циљу упознавања прошлости оних који су својим радом допринели изградњи држава западног Балкана и чија оставштина је део културне баштине овог дела Европе.

 
Свечано отварање изложбе биће 15. марта 2018. у Дечијем културном центру Београд у 19.00 часова.


1

Posted in Галеријски програм and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *