Одговор градоначелника Београда Синише Малог на молбу Дечјег културног центра Београд да председница Управног одбора Донка Шпичек буде сахрањена у Алеји заслужних грађана

Одговор градоначелника Београда Синише Малог на молбу Дечјег културног центра Београд да председница Управног одбора Донка Шпичек буде сахрањена у Алеји заслужних грађана


– Постоје изузетни људи за које верујемо да их снага, енергија и љубав према узвишеној мисији посвећеној најмлађим Београђанима никада неће напустити, да имамо кад да им наградом Града Београда захвалимо за сву несебичност којом нас обасипају, за сву посвећеност којом су име српске престонице уздигли на пиједестал европске дечје метрополе. Нисмо стигли да се нашој драгој Донки одужимо наградом Града Београда. Неуморна, до последњег даха  на неком послу посвећеном деци, уверавала нас је да ће још дуго остати међу нама, као „пчела радилица”, како за њу говори Љубивоје Ршумовић.

Али Донка Шпичек је свеједно уткана у ову завичајну награду, која је један од критеријума за одлуку о сахрани у Алеји заслужних грађана. Уткана је и више него да је њен добитник,  јер је позамашан број лауреата из света уметности, најпре књижевности и позоришта, деценијама уназад управо Донка Шпичек предлагала – несебична како је само она умела да буде, поносна на сву своју децу која су израсла у врсне уметнике и дорасла до награде која носи име њеног родног града – истакао је градоначелник у образложењу одлуке.

Он је додао да је наслеђе Донке Шпичек заувек задужило њен родни Београд – од манифестације „Радост Европе”, преко изузетног профилисања Позоришта „Бошко Буха” и делатности Дома пионира, данас Дечјег културног центра кроз који су креативно одрастале и одрастају генерације најмлађих Београђана, до култних емисија и серија РТС-а које почињу потписом уредника програма за децу и младе Донке Шпичек.

– Зато сам сигуран да је моја одлука да Донка Шпичек почива у Алеји заслужних грађана одлука коју сам донео ослушкујући жељу Београђана. Донка Шпичек јесте заслужни грађанин целе Србије, симбол наших одрастања која су и због ње била испуњена осмишљеним, смелим, креативним садржајима. Нека место њеног вечитог починка међу изузетнима буде наш начин да јој искажемо своју љубав и захвалност за све што је деценијама чинила за најдрагоценије што имамо – нашу децу, за наш и њен Београд – наводи градоначелник.

Kомеморација поводом смрти Донке Шпичек, председнице Управног одбора Дечјег културног центра Београда, биће одржана у четвртак, 14. јула, у 11 часова на Великој сцени Дечјег културног центра Београда. Изјављивање саучешћа  је у 13.30 часова у капели на Новом гробљу, а након тога погреб у Алеји заслужних грађана.


Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *