Предавање Душана Миловановића „Ризнице манастира Хиландара – значај и лепота“

foto (2)


Предавање Душана Миловановића „Ризнице манастира Хиландара – значај и лепота“

 

У Малој сали Дечјег културног центра Београд 22. марта одржано је предавање Душана Миловановића „Ризнице манастира Хиландара – значај и лепота“, у циљу подизања свести деце и младих о културном идентитету, улози српске у светској историји и очувању културне баштине.

У својој беседи предавач је нагласио да ова ризница, препуна блага, духовних и материјалних стоји као окосница наше историје и да се без ње тешко може разумети зашто и како је заиста све у повесници било, и остало. Господин Миловановић је скренуо пажњу да ниједан озбиљан преглед  уметности велике Византије не може да се сачини уколико се не унесу и иконе, књиге, светиње… из манастира Хиландара. Огроман библиотечки фонд (рукописане књиге), збирка повеља, највећи корпус реликвија нашег народа, више хиљада икона, средњовековни текстил, сасуде, старо оружје… само су неке од тема које је историчар уметности разматрао овом приликом. И још, да су ризнице почели да пуне сами оснивачи манастира Свети Сава, његов отац Свети Симеон и Свети Стефан Првовенчани.

Сва знања које је г. Миловановић изложио тешко су доступна, особито женској публици, па је ово била прилика да се с њима ближе и боље упознају. Јединствена баштина је приказана и преко изванредних фотографија најеминентнијих српских фотографа: Радомира Живковића, Драгана С. Танасијевића, Рајка Каришића, Момчила Вуковића, Ненада Петровића, Слободана Грче…

Осим Душана Миловановића, у програму су учествовали: Aњa Шубарa, ученица 1. разреда Ниже музичке школе „Јосиф Маринковић“ – одсек Виолина у класи професорке Љиљане Анакијев Грујић са програмом – Сузуки: Тема и варијације, као и Давид Кувељић, ученик 4. разреда Средње музичке школе, одсек Клавир у класи проф. Душице Урошевић, са програмом Манфреда Шмица – Тема са варијацијама.

У улози водитеља програма нашла се Дајана Лазаревић, а слушаоци су могли да уживају и у славујским младим гласићима Хора Дечјег културног центра Београд, предвођених диригентом Невеном Ивановић, са изведбом композиције „Свети Роман.“

Уредник програма: Снежана Станковић
Техничка подршка: Горан Јоксић


 

 

9 item(s)
Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *