Предавање “У СРЕДИШТУ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ”


У СРЕДИШТУ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ

 

Данас су ученици 4, 5. и 6. разреда ОШ „Влада Аксентијевић“, ОШ „Дринка Павловић“ и ОШ „Владислав Рибникар“ у Великој сали ДКЦБ слушали предавање      „У средишту Винчанске културе“.

Археолог Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда, Археолошког налазишта у Винчи предочио је публици какав је био живот праисторијског човека нагласивши да је клима имала пресудан значај за начин становања, исхране, одевања наших далеких предака.

Публика се уверила да је слика о „примитивним“ праисторијским људима наша предрасуда, неправедно и нетачно сагледавање њихове егзистенције. Напротив, човек старијег каменог доба био је генијалан јер је успео да 100 000 година живи у суровим условима и преживи ледено доба.  Човек млађег каменог није ништа мање паметан од савременог човека. Он је могао све своје потребе да задовољи, да осмисли алат за обраду разних материјала, да направи кућу, да припитоми животиње, гаји житарице, поврће и воће,  да достигне висок ниво културе живљења у складу са природом.

За разлику од „напредних“ култура и цивилизација старог, средњег, новог  и савременог доба у којима су људи ратовали,  у Винчанској култури није било оружја, сви су складно живели од свог рада, били брижни и одговорни према породици, заједници и окружењу.  У том погледу, Винчанци су се показали као најпаметнији и напреднији од свих осталих.

Техничка реализација: Стеван Нешковић и Предраг Недељковић
Фотографија: Стефан Божићевић
Уредник програма: Снежана Станковић

8 item(s)
Posted in Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *