Представљање анимираних филмова српско-руског пројекта „МОСТ“


Представљање анимираних филмова српско-руског пројекта „МОСТ“

 

У Малој сали ДКЦБ у среду 18. септембра представљени су анимирани филмови за децу српско-руског пројекта „МОСТ“. Овај пројекат подразумева сарадњу ментора и деце две братске земље – Србије и Русије, а мост у називу има симболику везе, која нас спаја и држи у слози и у заједништву.

Пројекат је реализован тако, што су деца из Русије осмишљала и стварала филмове на српске теме, а деца из Србије су стварала филмове на руске теме. Представљено је 10 кратких цртаних филмова (5 из Русије и 5 из Србије), који су рађени разним техникама: цртањем, прављењем фигура од глине и пластелина, песак-анимација.

Координаторка пројекта и идејни творац „Моста“ је Марија Лендова из Новосибирска, директорка Државне институције за кинематографију. Заслужна за повезивање Русије и Србије у пројекту „Мост“ је Јелена Ракита. Обе гошће су поделиле поклоне-сувенире деци и наставницима из Србије, које су сарађивали у пројекту, захваљивале им и публици дочаравале како је дошло до сарадње и на који начин су се испреплетале српска и руска култура у пројекту. Као представница ДКЦБ и једна од менторки у стварању цртаних филмова у овом пројекту, испред Студија за анимирани филм ДКЦБ гостовала је Марија Милановић Лазаревски. Гошће су се захвалиле директору ДКЦБ Драгану Марићу и уручиле му захвалницу Дечјег културног центра Новосибирска. У улози преводиоца програма нашла се сарадница ДКЦБ Дајана Лазаревић.

Приказани филмићи, дужине 3-5 минута праћени су аплаузима и осмесима. Важно је напоменути да су учесници данашњег програма били и представници Руског дечјег културног центра и Српско-руског пријатељства из Инђије, који су рецитовали, певали и плесали, показавши тиме своје бројне таленте и љубав према руској култури.

Надамо се да ће се традиција добре сарадње између ДКЦБ и групе „МОСТ“ наставити и да ћемо уживати у новим, одличним пројектима и програмима.

мср Дајана Лазаревић

61 item(s) « of 3 »
Posted in Фотогалерија and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *