Препорука за читање у марту


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА МЛАЂЕ ШКОЛАРЦЕ


 

Наслов: „Јануар у жирафи“
Аутор: Дејан Алексић

Нова збирка песама једног од водећих песника за децу сјајан је скуп поетских посластица, духовитих досетки и савршених стихова.  Да ли вас занима како је могуће да јануар заврши у жирафи? Да ли сте чули за слонче са штампарском грешком? А за проблем са старим Грцима и младим луцима?
Сагледајте свет и чудновате проблеме у њему из неочекиваног угла који ће вам проширити видике!

Својим врхунским умећем, Дејан Алексић дарује деци и домаћој књижевности незаобилазно дело, док Коста Миловановић својим илустрацијама досеже истоветну вредност.
„Стварати књижевност за децу никада није било једноставно, али чини се да је данас тај посао посебно тежак и одговоран. Пред аутором је нарочита одговорност, јер брани књигу од других, на први поглед далеко примамљивијих медија који опседају дечју пажњу. Књигу стихова ’Јануар у жирафи’ писао сам са идејом да најмлађим читаоцима понудим представу о моћи имагинације, књижевне игре и хумора. Писању литературе за децу прилазим са жељом да у детету пробудим свест о томе колико је маштовито и јединствено. Понекад се чини да много очекујем од својих читалаца, али свакако их не потцењујем. Верујем да ће стиховима и илустрацијама из ове књиге свој свет учинити богатијим за једну неодољиву авантуру, јер читање и јесте то – авантура духа“, рекао је Дејан Алексић поводом нове књиге.

Дејан Алексић је песник, драмски писац и стваралац књижевних дела за децу. Објавио је десет књига песама, књигу драма и преко двадесет књига за децу. Двоструки је добитник награда ,,Политикин забавник“ и ,,Невен“, а међу значајним признањима која је добио за књижевно стваралаштво за децу налазе се и Награда Змајевих дечјих игара, ,,Златно Гашино перо“, награда Радио Београда, награда Сајма књига у Београду, ,,Раде Обреновић“, ,,Плави чуперак“, као и међународна награда ,,Мали принц“.

Књигу песама за малишане „Јануар у жирафи“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА СТАРИЈЕ ШКОЛАРЦЕ


 

Наслов: „Бандоглавић Страхиња“
Аутор: Синиша Соћанин

„Бандоглавић Страхиња“ је савремена тинејџерска драма с много преокрета и духовитих дијалога. То је емотивна и узбудљива сторија у којој се преплићу једна крими прича, једна љубавна, и једна прича о мржњи.

Какве везе има разбојништво са старом епском песмом? Ко је усред ноћи провалио у школу и испретурао све учионице и кабинете? Шта је тражио? Да нису умешани озлоглашени осмаци? Да ли ће шестак Страхиња коначно награбусити због њих? Ко му шаље мистериозне претеће поруке на Инстаграму? А ко љубавне? Какве све то везе има с Бановић Страхињом, кога мама зове највећим фрајером 14. века?

Све ово и још много занимљивих догодовштина открићете ако прочитате „Бандоглавић Страхињу“, први роман за тинејџере Синише Соћанина – аутора популарних дечјих представа „Господари метле“ и „Петрарка“.

Роман „Бандоглавић Страхиња“ можете наћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА МЛАДЕ


 

Наслов: „Скривени живот животиња“
Аутор: Петер Волебен

Од аутора бестселера „Тајни живот дрвећа“ Петера Волебена стиже нова књига „Скривени живот животиња“, занимљива и информативна књига о чудима природе. Аутор црпи теме из свог вишедеценијског искуства шумског инжењера и открива нам нову страну природе, износи на видело шта животиње мисле и осећају.

Људи сматрају да су они једина бића способна да осећају. Међутим, јесте ли се икада запитали шта се догађа у глави неке животиње? Брижне веверице, гаврани који се верно воле, саосећајни шумски мишеви, јелени који тугују… Петер Волебен разоткрива нам непознат животињски свет и скреће пажњу на разноврсност њихових осећања. На темељу најновијих научних сазнања и прича о својим искуствима са животињама, он нам дочарава сложене и мало познате начине свесног и емоционалног понашања дивљих и домаћих животиња. Волебен нам приповеда о пчелама које праве планове за будућност, јежу који има кошмаре, свраки прељубници, захвалном грбавом киту… И наједном почињемо да разумемо да нас са животињама повезује много више него што бисмо икада помислили и да су њихови животи подједнако драгоцени као наши.

Књигу „Скривени живот животиња“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ОДРАСЛЕ


 

Наслов: „Пут у Индију“
Аутор: Е.М.Форстер

„Пут у Индију“ Е. М. Форстера, један од најбољих романа двадесетог века, преточен у филм који је освојио два Оскара, призива Индију на врхунцу британске колонијалне ере. Адела Квестид и госпођа Мур стижу из Британије у индијски град Чандрапур. И поред снажне повезаности с ондашњом колонијалистичком заједницом, оне жуде за приснијим укусом Индије. У друштву Сирила Филдинга и његовог индијског пријатеља доктора Азиза, крећу до Марабарских пећина, у обилазак који ће свима променити живот. Након неразјашњеног инцидента у пећини, угледни Азиз наћи ће се у средишту скандала који ће покренути насилничке страсти како међу британским тако и међу индијским поданицима.

Актуелан у оживљавању опасности и противречности колонијализма данас колико је био и 1924. године, као што је Форстер рекао, „Пут у Индију“ говори „о нечему ширем од политике, о потрази људског рода за трајним домом, о универзуму отелотвореном у индијској земљи и индијском небу, о ужасу што вреба у Марабарским пећинама…“

Едвард Морган Форстер (1879–1970) рођен је у Лондону. Пошто је 1901. дипломирао на Кембриџу, живео је у иностранству, путовао по Грчкој, Италији, Египту и Индији, коју је први пут посетио 1912. године. После Првог светског рата, вратио се у Енглеску и посветио писању и предавању. Написао је романе „Wхере Ангелс Феар то Треад“ (1905), „Тхе Лонгест Јоурнеy“ (1907), „Соба с погледом“ (1908), „Хоwардс Енд“ (1910), „Морис“ (1914) и „Пут у Индију“ (1924).

Роман „Пут у Индију“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *