Препорука књига за новембар 2019


Препорука књиге за предшколце


 

Наслов: „Мачак и скакутаво јаје“,
Аутор: Андрија Милошевић

 

Омиљени глумац свих генерација Андрија Милошевић одлично „плива“ и у књижевним водама. Након песничких авантура у књизи „Кишни глистац“, пред читаоцима, великим и малим, биће још једна неодољива збирка песама за храбре сањаре – „Мачак и скакутаво јаје“.

У Анријиној књизи јаје је скакутало којекуда, па скочило чак до свемира! Знате ли шта је урадио добри вампир Божа? Јесте ли чули за безобразну бубамару? Или за чудесну девојчицу Ђеђу? Уживајте у забавним песмицама Андрије Милошевића и у дивним илустрацијама Немање Ристића, а кроз смех ћете схватити сву вредност и лепоту дечје маште.

Збирку песама Андрије Милошевића „Мачак и скакутаво јаје“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књиге за младе и одрасле


 

Наслов: „Књига о измишљеним бићима“,
Аутор: Хорхе Луис Борхес

 

Уз двадесет илустрација Бојане Стојановић, Борхесов бестијаријум садржи више од стотину „необичних створова што их је у протоку времена и простора изнедрила људска машта“.

Инспирисан светским митологијама, али и књижевношћу, писац је у своју чудесну енциклопедију уврстио и имагинарна бића потекла од Хомера, Плинија, Конфуција, Шекспира, Луиса Керола, Кафке… Читаоци ће се тако сусрести са познатим и очекиваним змајевима и кентаурима, једнорозима и гномима, али и са мање познатим и сасвим неочекиваним мајмуном који пије туш, птицом која изазива кишу или слоном који је прорекао Будино буђење. И све то уз Борхесове луцидне и духовите коментаре који нуде истинско читалачко уживање.

Борхесову „Књигу о измишљеним бићима“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књига за одрасле


 

Наслов: „Велики пад“
Аутор: Петер Хандке

Добитник Нобелове награде, аустријски писац Петер Хандке је читаоцима у нашој земљи постао познат након књиге „Зимско путовање на реке Дунав, Саву, Мораву и Дрину или Правда за Србију“.

У роману „Велики пад“ јунак је незадовољник светским поретком, перманентни бунтовник огорчен урбаним светом, и супротставља се свему што му се не чини природно и нормално, а повремено пожели и да је убица. У исто време, он све време размишља и о најплеменитијим стварима – о вери, одговорности, љубави, пријатељству. Након дубоке интроспекције и критике, оставља читаоцу да одгонетне шта је Велики пад.

„Велики пад“ обухвата један дан – од јутра до касних вечерњих сати – у животу остарелог глумца који из предграђа метрополе креће у центар да му председник државе уручи престижну награду. На том путу среће се са бескућницима и имигрантима, потом долази до напуштене пруге, где га полицајци накратко заустављају због сумње да је терориста. Ништа није боље ни када крочи у само срце града у којем су људи отуђени и под погубним утицајем савремене технологије.

Јунакова шетња је делом ходочашће делом крсташки поход испуњен дубоким промишљањем о свету у којем живимо.

Петер Хандке (1942, Грифен), један је од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књижевности. Писац стотинак књига, романа, приповести, драма, поезије, есеја, журнала и филмских сценарија; аутор више филмова, и коаутор и сарадник у многим филмовима Вима Вендерса; ликовни илустратор својих текстова. Добитник низа награда: Бихнерове, Кафкине, Шилерове, Ибзенове, Нестројеве, награде „Томас Ман“, награде „Милован Видаковић“ и других.

Роман „Велики пад“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *