РАДОСТ ЕВРОПЕ 2015 „ИГРА’’

РАДОСТ ЕВРОПЕ 2015

„ИГРА’’

Program_srpski_back

 

Традиционални Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе” одржаће се од 2. до 5. октобра, у Београду, у организацији Дечјег културног центра Београд и под покровитељством Градске управе града Београда.

По 46. пут Београд ће током четири дана трајања манифестације постати дечја престоница Европе, која ће угостити децу из 17 европских земаља. Деца из 17 београдских основних школа угостиће у својим домовима вршњаке из европских земаља, тако да ће више од 500 малишана директно учествовати у свим програмима манифестације.

 

„Игра’’, као тема овогодишњег 46. Сусрета деце Европе „Радост Европе“ преузета је из „Речника пријатељства“ Душка Радовића, једног од најзначајнијих српских књижевних стваралаца. Поводом одржавања првог Сусрета деце Европе давне 1969. године, Душко Радовић сачинио је “Речник пријатељства” изабравши петнаест речи за децу: дете, Европа, хлеб, игра, књига, љубав, мајка, мир, отац, песма, пријатељ, птица, радост, слобода и сунце.

 

Инспирисани игром, деца ће се представити кроз музику, плес, сликарство и свеукупно дечје стваралаштво на карневалу у центру града, концертима „Сусрети пријатељстава” у Дечјем културном центру Београд, Међународном ликовном конкурсу, полудневном програму на Ади Циганлији и свечаном концерту у Сава центру. Учествујући у манифестацији, деца добијају могућност да се међусобно упознају и успоставе трајна пријатељства.

Давне 1969. године, „Сусрети четвртком” тадашњег Дома пионира организовао је први сусрет деце Европе, којим је обележен 5. октобар – Међународни дан детета. Од тада, прве недеље октобра, београдски малишани у својим породицама угосте више стотина вршњака из целе Европе.

 

Скоро да нема земље у Европи чија деца нису била учесници ”Радости Европе” и генерације београђана која у овој манифестацији није учествовала. У време трајања ове велике манифестације, Београд постаје дечја престоница Европе.

Posted in Радост Европе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *