ХОЛИ – Празник боја у Индији


ХОЛИ –  Празник боја у Индији

 

„ХОЛИ –  Празник боја у Индији“ назив је програма који ће се одржати у Малој сали ДКЦБ у среду, 27. марта у 15 часова у сарадњи са ВИСАРГА  форумом српско-индијске културне иницијативе. Холи је један од девет главних празника у хиндуизму. Он је и најживописнији међу њима – празник боја. Као светковина пролећа прославља се на дан пуног Месеца током месеца фалгун (фебруар – март). Ове године прослављен је у дане равнодневице, 20. и 21. мартa.

За време Холија (који се слави обично три, а у неким областима и до шеснаест дана) цела земља, села и градови, деца, млади и стари предају се весељу с мноштвом забављача који увесељавају људе и позивају их на екстатичке игре. Улице, паркови, сва јавна места пуни су људи обучених у белу одећу која врло брзо бива прекривена прахом свих боја што све нагони на смех и радост. Обични људи почињу да се понашају необично и неспутано тражећи сваки начин да свет и људе изненаде јарким бојама не би ли их тако пренули из успаваности свакодневицом.

 Главни циљ празника Холи је да развеје сивило живота, да одбрани радост и да у човеку с почетком пролећа пробуди нову енергију за све оно што га чека. У основи заправо лежи одбрана културе и цивилизације које без људске радости и енергије вену брзо.

Гости: проф. др  Александар Петровић, МА Александра Стевановић, Сузана Николић и плесна група Panna – School of Indian dances.

Уредник програма Снежана Станковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *