Право деце и младих на културу – „Чаробна земља дечјих права“


ПРАВО ДЕЦЕ И МЛАДИХ НА КУЛТУРУ
„Чаробна земља дечјих права“

Дечји културни центар Београд
Таковска 8

 

Најмлађи Београђани имали су прилику да се упознају са својим правима на креативним радионицама „Чаробна земља дечјих права“, одржаним од 18. до 21. фебруара у Дечјем културном центру Београд. Данас је завршен први циклус креативних радионица за децу предшколског узраста у организацији Дечјег културног центра Београд и институције Омбудсмана Србије – Заштитника грађана. Креативне радионице представљају део програма „Право деце и младих на културу”, које су ове две институције покренуле с намером да се скрене пажња јавности на неговање и спровођење права деце на културу и образовање.

„Деца имају право на срећно и безбрижно одрастање, имају право на љубав и нашу посвећеност у сваком смислу. Није залуд једна од највећих мудрости древне грчке филозофије она која каже: „Будућност једне државе је онаква каква јој је просвета и култура данас”. Зато је од највеће важности да говоримо о правима деце на образовање и културу, да им одговорно стварамо најбоље услове у којима ће то своје право остваривати. Отуда сарадња Дечјег културног центра Београд и Заштитника грађана, не зато што постоје проблеми који траже решења, већ зато што је унапређење свега што се тиче деце наш стални посао и подразумева сарадњу свих институција које раде за децу и са децом” – истакао је мр Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд.

У радионицама су учествовала деца из Предшколске установе „Врачар” – „Мића и Аћим”, „Свети Сава”, „Бисер” и „Каспер”, која су кроз игру, сликање и интерактивну представу научила која су њихова права, ко је обавезан да им та права омогући и оствари, али и шта је оно што може да их угрози. У наредном периоду одржаће се радионице за децу из предшколских установа са других општина. У плану су и креативне радионице за децу основношколског и средњошколског узраста које ће се одржати током 2020. године.

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *