II ФЕСТИВАЛ „МИЊА СУБОТА”

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

II ФЕСТИВАЛ „МИЊА СУБОТА”
За децу – вокалне солисте из Србије, региона и дијаспоре

Уторак, 7.11.2023, 17.00
Велика сала „Донка Шпичек”
Дечји културни центар Београд

 

Други Фестивал „Миња Субота“ намењен деци – вокалним солистима одржаће се у Дечјем културном центру Београд, у уторак 7. новембра, од 17 часова, у сарадњи са Фондацијом „Миња Субота” и Удружењем наставника музичке културе Србије.

 

У част чувеном Мињи Суботи, кога многобројне генерације, не само у Србији него и у бившој Југославији, памте као изузетног аутора, водитеља, композитора и извођача песама за децу, прошле године настао је музички фестивал у организацији Дечјег културног центра Београд и Фондације „Миња Субота”. Фестивал окупља вокалне солисте узраста од 5 до 14 година из Србије, региона и дијаспоре која умеју и воле да певају песме Миње Суботе.

Прошле године, када је први пут одржан фестивал, селекција такмичара вршена је ,,онлајн” а победници такмичења имали су прилику да наступе на Великој сцени Дечјег културног центра Београд на дан Мињиног рођења 8. новембра.

 

,,Ове године направљен је корак више и селекцију такмичара са територије Србије вршили смо уживо, у сарадњи са Удружењем наставника музичке културе Србије, које је било задужено за окружна такмичења и селекцију такмичара из 25 српских округа. За децу из дијаспоре, региона и Косова и Метохије задржали смо ,,онлајн” начин пријављивања и селекције као претходне године ” – истиче Леонтина Вукомановић, уредница фестивала и програмски директор у Дечјем културном центру Београд.

 

За учешће на фестивалу било је потребно да такмичар отпева две песме – једну композицију из опуса песама Миње Суботе и још једну дечју песму по слободном избору, на српском или страном језику, с тим да та песма има уметничку вредност и да је садржином и текстом прилагођена узрасту детета. Селекциона комисија оцењивала је тачно интонирање мелодије, изражајност интерпретације и квалитет гласа. Жири фестивала радио је у саставу еминентних уметника, музичких педагога, композитора и диригената – Леонтина Вукомановић, Снежана Деспотовић и Мирјана Миличић Прокић.

 

На завршници фестивала, 7. новембра, победницима ће бити уручене плакете и дипломе, а публика ће тада имати прилику да чује интерпретације познатих песама уз које су одрастале многе генерације. У програму ће учествовати Хор Дечјег културног центра Београд под диригентском палицом мр Невене Ивановић и победници фестивала из Врања, Јагодине, Ниша, Прокупља, Пирота, Лесковца, Крагујевца, Ужица, Сомбора, Београда, Кикинде, Шабца, Сремске Митровице, Новог Сада, Скобаља, Косовске Митровице, Косовске Каменице, Бања Луке, Никшића и Херцег Новог. Лауреату фестивала са Флориде награда ће бити послата поштом.

 

Улаз на завршницу фестивала „Миња Субота” је слободан.

Добро дошли!

 


Срдачан поздрав,
Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма за односе с јавношћу и маркетинг

Posted in Конкурси, Концертни програм, Обавештења, Фестивал Миња Субота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *