52. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ – РАДОСТ ЕВРОПЕ

52. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ – РАДОСТ ЕВРОПЕ

ОВЕ МОЈЕ ЛЕПШЕ БОЈЕ“ – Мирослав Антић

Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржаће се по педесет други пут од 1. до 5. октобра у Београду, под покровитељством Градске управе града Београда, у организацији Дечјег културног центра Београд.

Иако и ове године, као и претходне, није било могуће окупити децу Европе у Београду, осмишљен је посебан програм за децу на различитим локацијама по граду и специјална емисија посвећена 52. Међународном сусрету деце Европе, која ће бити емитована на РТС 2, 5. октобра у 18.00 часова и на ЈуТјуб каналу ДКЦБ. Својим музичко-сценски наступом у емисији ће се представити деца из петнаест земаља – Андоре, Белорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Јерменије, Кине, Немачке, Норвешке, Румуније, Русије, Словеније, Србије, Турске, Украјине и Шведске.

„Уз стихове Мирослава Мике Антића „Ове моје лепше боје“ манифестација ове године окупља децу са идејом да својим стваралаштвом осликају стварност најлепшим бојама радости! Унутрашњи дечји свет препун је различитих боја и нијанси, од чега тек део можемо видети кроз њихово стваралаштво – игру, песму, цртеж или стих! Апелујемо на одрасле да чувају боје дечјег света и не дозволе му да посиви, о чему говоре стихови предивне песме „Све боје света“, Мирослава Антића – навела је Ивана Табори Обрадовић, уредница манифестације „Радост Европе”.

Како уметност спаја и повезује децу Европе и света публика ће моћи да види кроз занимљиве програме као што су:

  • Карневал и свечано отварање манифестације уз музичко-сценски програм

Петак, 1. октобар, у 12.00 часова – Кнез Михаилова улица и Трг републике

  • Музички пикник у Пионирском парку – Концерт Хора ДКЦБ и оркестра Симфонијета младих (аутор и диригент мр Невена Ивановић) и анимација за најмлађе – спортски полигони, ликовне радионице, мађионичари и жонглерско-кловновска представа Цица Мице кловнице

Субота, 2. октобар,  од 11.00 до 13.00 часова – Пионирски парк

  • Уметничке радионице инспирисане различитим елементима културе европских земаља

Недеља, 3.октобар, од 11.00 до 12.30 часова – Плато испред Дечјег културног центра Београд

(Учешће на радионицама пријавити на телефон 32 42 011)

  • Ликовна колонија „Улови тренутак кроки цртежом“, представљање новог мурала на унутрашњем зиду ДКЦБ по одабраном дечјем раду и постављање виртуелне галерије Међународног ликовног конкурса „Радост Европе“ на ЈуТјуб каналу DKC Beograd

Уторак, 5. октобар, Народни музеј у Београду

  • Премијера специјалне емисије – 52. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“

Уторак, 5. октобар, РТС 2, 18.00 часова

КАРНЕВАЛ И СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

Око петсто деце из вртића предшколске установе „Дечји дани“ окупиће се на Тргу републике и у карневалској поворци прошетати кроз Обилићев венац и Кнез Михаилову улицу у костимима инспирисаним елементима културе европских земаља. Као представници Србије у поворци ће се у ношњама наћи и деца из УЦ „Талија“. Поворку ће предводити Дечји brass оркестар Бориса Матијевића и мажореткиње из Панчева, као и артисти на штулама. На Тргу Републике одржаће се музичко-сценски програм који ће водити Леонтина Вукомановић и Горан Јоксић, у лику барокног сликара Мазала. Публику ће забављати глумац Иван Михаиловић, Пеђолино, Хор Дечјег културног центра Београд са диригенткињом мр Невеном Ивановић, брејкери Flow Jamz Crew, уметнички центар „Талија“, Филипино, Дувачки оркестар и „Дискиленд бенд“ Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина.

МУЗИЧКИ ПИКНИК У ПИОНИРЦУ  – КОНЦЕРТ ХОРА ДКЦБ И СИМФОНИЈЕТЕ МЛАДИХ

Занимљив музички програм, који ће се изводити уживо, припремио је Хор Дечјег културног центра Београд и Симфонијета младих под диригентском палицом мр Невене Ивановић. Публика ће бити у прилици да чује дечје извођење традиционалних, класичних и популарних песама Аустрије, Велике Британије, Италије, Северне Македоније, Немачке, Пољске, Русије, Украјине, Француске, Чешке, Шведске и Србије. Сат времена пре концерта организован је забавно рекреативни програм за најмлађе (спортски и ликовни полигони, жонглерско-кловновска представа и сл.) Програм води Страхиња Радовановић.

УМЕТНИЧКЕ РАДИОНИЦЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“ У ДКЦБ

На платоу испред ДКЦБ биће организоване бесплатне уметничке радионице за најмлађе. Кроз различите уметничке медије деца ће се упознати са елементима културе европских земаља попут Грчке, Француске и Шпаније. Радионице су бесплатне и намењене су основношколском узрасту. Потребно је учешће деце пријавити на 32 42 011.

ЛИКОВНИ КОНКУРС „РАДОСТ ЕВРОПЕ“ И МУРАЛ

Најмлађу програмску целину Манифестације, која је једина такмичарског карактера, чини Међународни ликовни конкурс „Радост Европе“. Већ двадесет и три године позива децу и младе ствараоце (од 4 до 18 година) из целог света да се повежу визуелним језиком кроз цртеж, боју и ликовну композицију. Изложба ће и ове године бити у виртуелном издању, постављена на друштвене мреже 5. октобра. Изложбу ће пратити каталог награђених и похваљених радова.

Ове године је на конкурс стигло око 3200 радова: из градова широм Србије, као и из држава са скоро свих континената: из Аустралије, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Француске, Кине, Чешке Републике, Грчке, Мађарске, Индије, Пољске, Румуније, Републике Северне Македоније, Русије, Словеније, Словачке, Шри Ланке, Тајвана, Тајланда и из Турске. Чланови жирија су приликом одабира радова имали уједначен став. Желели су да награде визуелну писемност аутора, особен рукопис и ликовно умеће, да прикажу широку лепезу културне разноликости, различитост дечјих интересовања, ликовних школа и педагошких приступа.

Ликовни сусрет ће ове године бити обележен 5. октобра целодневном ликовном колонијом – Улови тренутак кроки цртежом. Учесници ће бити деца старијег основношколског узраста из атељеа који су годинама присутни на конкурсу и чији су радови коришћени за израду марки: (Образовно-креативни центар Рестарт из Велике Плане, Мали ликовни атеље студија „БИС!“ и из Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд). Део сусрета ће се одвијати и у Дечјем културном центру где ће бити представљен новонастали мурал. Идеја да се дечји рад са Међународног ликовног конкурса, урађен у некој од сликарских или цртачких техника представи другачијим ликовним језиком (у другом ликовном медију), заживела је 2019. године израдом мурала на спољном зиду београдске основне школе „Старина Новак“. Том приликом је награђена графика (рад седмогодишњег дечака из Словачке), изведена као мурал, који је урадио Милош Ђуран дугогодишњи сарадник ликовне редакције. Ове године ће рад Софије Соференић, девојчице из Атељеа Дечјег културног центра Београд бити урађен као мурал у ентеријеру, на међуспрату. Рад је настао 2017. године, када је Софија имала 11 година. Филм о настанку мурала биће приказан 5. октобра. Анимацију ради редитељска анимираног филма Марија Милановић Лазаревски.

Сваке године 30. септембра, „Пошта Србије“ пушта у продају марке традиционалног издања на којима се налазе награђени цртежи са Међународног ликовног конкурса „Радост Европе“ у част велике градске манифестације. Ове године на марки ће се наћи рад Дуње Суџум, 11 година из Мађарског културног центра Непкер, из Суботице. Ту ради ликовни педагог Борош Ђерђ који деценијама врло успешно са децом и младима негује сложену ликовну технику, каква је графика. Свакако је његов рад и рад његових ученика за похвалу. Избор радова за марку, вињету и коверат, ове године је у знаку радости живота, након прошле туробне године која је протекла у изолацији и напетости. Слави се радост коју дечјој души доноси природа са својом раскошном флором и фауном, радост кретања, радост маштања уз књигу и сликарски штафелај.

СПЕЦИЈАЛНА ЕМИСИЈА 52. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

Са најмлађим представницима Европе и ове године дружићемо се из далека, па ће специјална емисија посвећена 52. Међународном сусрету деце Европе – Радост Европе, приказати стваралаштво и поздраве деце из петнаест земаља, показујући својим примером како је могуће уметношћу и осмехом бојити свет лепшим бојама. Која уметничка дела и аутори покрећу младе данас и како се све можемо играти уз уметност приказаће нам ученици школе Техноарт Београд, предвођени др Ивом Суботић Красојевић, професорком историје уметности. Водитељка емисије је девојчица Милена Вукић.

 

Posted in Радост Европе, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *