Балканима 2021- Европски фестивал анимираног филма

Петочлани жири, полазници Студија за анимирани филм у Дечјем културном центру Београд  у саставу: Јана Вукчевић(13г), Сенка Лазаревски (13г), Филип Сеничар( 13г), Филип Булајић (13г) и Константин  Дренча (13г) су одгледали селекцију филмова за децу у оквиру дечјег програма Фестивала Балканима. Жири је једногласно донео одлуку да награда припадне филму Pompier, ауторке Јулије Аронове.

Филм Pompier( ВАТРОГАСАЦ)  је један од најшаљивијих филмова који на занимљив начин приказује пожар, односно ватру и на физичком и на психолошком плану. Филм је нацртан у контрасту, то су сиво бели тонови и ватра која доминира у различитим ситуацијама.  Главни јунак има своју сврху и никоме није потребан сем жени коју среће.

https://www.dksg.rs/cir/balkanima-2021/

Европски фестивал анимираног филма Балканима покренут је 2004. године у Дому културе „Студентски град“ – Академском филмском центру, на иницијативу професора Николе Мајдака (1927-2013), једног од пионира српске анимације али и реномираног филмског сниматеља и редитеља. Главни циљ фестивала је презентација европског ауторског и студентског краткометражног анимираног филма, са аспектом на промоцију српске и балканске анимиране сцене . Фестивал је такмичарског карактера. У раду жирија учествују аниматори, филмски ствараоци, теоретичари и визуелни уметници из Европе. Поред промоције и презентације, циљ фестивала је и умрежавање домаћих аутора и студената са европским колегама. Поред такмичарских програма, свако издање фестивала имало је бројне пратеће програме (радионице, разговоре, презентације, изложбе…), који су у вези са анимацијом или блиским визуелним уметностима. Месец октобар је термин за одржавање фестивала.

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *