БЕОГРАД У ВРЕМЕ ДЕСПОТА СТЕФАНА

 

Завиримо у „Београд у време деспота Стефана“. Дечји културни центар Београд  је широм отворио врата за долазак свите из двора деспота Стефана Лазаревића.  Придружили су им се племенити гости из кнежевине Палилула, и то оног округа који носи име по Влади Аксентијевићу – са поседа  III-1, III-2, III-3 и IV-3.

Славни деспот је задужио Константина Филозофа, управитеља дворске школе да припреми светковину са турниром и позове угледне званице у славу обнове најкраснијег места од давнина, превеликог града Београда и његовог унапређења у престони град Србије, као и у част подизања манастира Манасија и отварања Ресавске школе.

Дворски изасланици предвођени кнегињом Милицом уочили су међу марљивом децом оне који су склони учењу, калиграфији, иконописању, па и трговачким,  занатским и неимарским пословима, али који пре свега књигу љубе.

После сусрета са децом дворска свита је на церемонији доделе повеља известила деспота о обављеном задатку. Деспот Стефан је сву децу прогласио витезовима Реда знања а одабраним полазницима Ресавске школе уручио Даровне повеље.

 

Реализација:

Извођачи и коаутори програма: Снежана Бећаревић Поповић, Маријана Петровић, Срђан Дошен, Горан Јоксић, Далибор Стојановић и Милош Николић

Aутор и координатор програма – Снежана Станковић

Техничка подршка – Стеван Нешковић и Предраг Недељковић

Костими – Светлана Удовчић

 

 

(ВИДЕО: Предраг Недељковић)

 

 

 

(ФОТО: Стеван Нешковић)

24. март 2023.

33 item(s) « of 3 »

 

22. март 2023.

41 item(s) « of 3 »

 

Posted in Видеогалерија, Културно-образовни програм, Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *