IV МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС СТРИП КАИШ – саопштење за медије

IV МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС – СТРИП КАИШ

Online

Дечји културни центар Београд

Четврти по реду Међународни конкурс – СТРИП КАИШ одржаће се online од 6. до 11. фебруара у Дечјем културном центру Београд.

 

На адресу Дечјег културног центра Београд стигло је око 870 радова деце и младих (узраста од 5 до 18 година) из земље и иностранства (Црна Гора, Босна и Херцеговина, Финска, Индија).

Стрип – каиш је најједноставнија, али и врло захтевна форма приче у сликама, јер је потребно у неколико кадрова испричати језгровиту и занимљиву замисао која је композиционо и ликовно добро укомпонована, па су пажњу жирија привукли они стрипови који су попут филма имали добру режију. Стручни жири (Милета Милорадовић, карикатуриста и ликовни педагог; Владимир Весовић, стрип аутор и ликовни педагог; Филип Станковић, стрип аутор и Урош Максимовић, графички дизајнер и илустратор) у оцењивању давао је примат оним радовима који су испунили задату форму стрип – каиша, као и радовима који су композиционо успешно усагласили ликовне и литерарне елементе.

,,Тренутно стање подстакло је младе да се кроз своје радове окрену и актуелним дешавањима и искажу своје ставове, које никако не смемо занемарити, а оно што ме још више радује је што им то није угасило и дух. Оригинална идеја и смисао за хумор увек ће бити преовлађујући фактор, не само у форми стрип каиша, већ и касније у животу’’, рекао је један од чланова жирија, стрип аутор Филип Станковић.

Идеја одржавања изложбе селектованих радова је првенствено повод за ликовни сусрет, преглед тренутно добрих остварења и откривање нових тајни девете уметности, кроз разговор и практичан рад. ,,Како сада нисмо у могућности да направимо изложбу и сусрет у реалном простору и времену, преселили смо се на друштвене мреже и припремили виртуелну изложбу и занимљив програм за радознале љубитеље девете уметности.’’ – истакла је Лидија Сеничар, уредник ликовних програма у Дечјем културном центру Београд. Поред изложбе селектованих радова, све радионице ће бити снимљене и презентоване на YouTube каналу Дечјег културног центра Београд.

 

ПРОГРАМ:

 

• 6. фебруар – Виртуелна изложба „СТРИП КАИШ 2020“
постављена на YоуТубе каналу Дечјег културног центра Београд

• 6. фебруар од 10 до 12 часова у Дечјем културном центру Београд
„Све тајне карикатуре за радознале“ држи Милета Милорадовић, карикатуриста и ликовни педагог (теоријско – практична радионица је прилагођена деци и младима)

• 9. фебруар од 11 до 12 часова у Дечјем културном центру Београд
„У земљи сањалији“ разговор са Зораном Стефановићем, писцем и историчарем поп културе о стваралаштву и животу Ђорђа Лобачева, једним од оснивача европског стрипа

• 11. фебруар од 11 до 12 часова у Дечјем културном центру Београд
„О уметности стрипа – од идеје до реализације“ практично-теоријска радионица, држи Владимир Весовић, стрип аутор и ликовни педагог

 

Прва награда: Ђурђе Манјенчић, 6 година

 

 

Прва награда: Симона Матовић, 9 година

 

Друга награда: Ива Илић, 9 година

Друга награда: Милица Кончар, 18 година

 

 

 

Трећа награда: Леонардо Барби, 13 година

 

 

Posted in Саопштење за медије, СТРИП КАИШ, ФЕСТИВАЛ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *