ДАН ТРАДИЦИЈЕ 2023

 

На Дан спског јединства, слободе и националне заставе одржана манифестација
ДАН ТРАДИЦИЈЕ

Свечаним дефилеом деце обучене у народну ношњу почео је централни програм манифестације „Дан традиције”, која се по трећи пут одржава у Београду и другим градовима Србије и дијаспоре. Под покровитељством председника Републике Србије, манифестација се одржава на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра, у организацији Дечјег културног центра Београд и Удружења кореографа народних игара Србије, а уз подршку Градске управе града Београда, Министарства културе Републике Србије, ГО Стари град, ГО Нови Београд, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда. Манифестација Дан традиције реализује се са идејом да подстакне младе да кроз уметничке медије дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље.

Дефиле деце из предшколских установа, школа, културно-уметничких друштава, вокалних група и хорова прошао је Кнез Михаиловом улицом и завршио се на Тргу републике, где је од 12 часова приређен концерт. Београдској публици представили су се Хор Дечјег културног центра Београд, деца Предшколске установе „Дечји дани“, Предраг Вуковић Пеђолино, Уметнички центар Талија, КУД Димитрије Туцовић, АД Београд, КУД Шумадија 05, Лира Фолклор, вокална солисткиња Дијана Драгосављевић, као и деца – победници конкурса „СРБИЈА, ДОЖИВИ“.
У оквиру манифестације, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, за децу и младе од 7 до 14 година из Србије организован је наградни конкурс „СРБИЈА, ДОЖИВИ!”. Најбољи млади аутори награђени су путовањем у неко од прелепих места у Србији, породичним ручком у једном од најлепших београдских ресторана са националном кухињом, књигама, ЦД аудио издањима у продукцији ДКЦБ-а и другим вредним наградама.

У поподневним часовима програм се наставља у другом делу града – на Новом Београду, на великој сцени у блоку 44. Манифестација је реализована и на централним улицама градова и села широм Србије, али и у дијаспори и расејању, што ће моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs.

У сусрет манифестацији, у Дечјем културном центру Београд одржавале су се бесплатне радионице веза и графике са темом средњовековног српског орнамента коју су водили Мирјана Филиповић Курузовић и Александар Курузовић, као и радионице дигиталне уметности – Minecraft на пиротски начин SERB-CRAFT. Учесници ове дигиталне радионице су под вођством др историје уметности Иве Суботић Красојевић и уз подршку организације SERB-CRAFT, успели да, користећи популарну игрицу Minecraft, ре-креирају орнаменте са пиротских ћилима, који представљају важан део наше културне баштине. То је био занимљив начин да се кроз игру и савремену технологију, која је деци блиска, научи и оживи важан сегмент наше традиције и културне баштине.

 


Видео: Александар Деспотовић

 


Фото: Стеван Нешковић

50 item(s) « of 4 »
56 item(s) « of 4 »

 

Фото: A. Курузовић

15 item(s)

 

 

Posted in Дан традиције, Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *