ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ 2024 – Премијерно емитовање

 

ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ 2024

РТС 2, 11. мај, 9.00

Премијера овогодишњег Дечјег београдског пролећа биће емитована у суботу, 11. маја у 9.00, на Другом програму Радио Телевизије Србије.

Дечје београдско пролеће и ове године изродиће оригиналне композиција за децу, које ће итерпретирати наши реномирани музичари и кантаутори – Андрија Милошевић, Сергеј Ћетковић, Марија Шерифовић, Славен Дошло, Тијана Дапчевић, Ивана Петерс, Зое Кида, Тијана Богићевић, Иван Михаиловић, Тијана Дапчевић, Зејна и Милица Јанкетић. Уз одрасле извођаче, музичке нумере изводе Хор Дечјег културног центра Београд и Хор „Чаролија”, уз балетску пратњу чланова Балетског студија Дечјег културног центра Београд, Балетског студија ,,Леонеса”, ,,Амадеус” и ,,Ројал денс”. Наши специјални гости су седмогодишњи „професор“ Јаков Вучић и списатељица за децу Јасминка Петровић која ће нам објаснити да ли се од читања заиста расте.

Тема овогодишњег фестивала је детињство, све оно што га чини магичним, али и изазовним. Да ли се деца само играју, шта су то обавезе и од чега су сачињени најлепши дани – о свему томе ће жучно полемисати и шалити се водитељи Александар Радојичић и Трифун Маринковић. Сценаристкиња је Лора Џолић, уредница фестивала Леонтина Пат, редитељка Милица Солдатовић Микић.

Дечје београдско пролеће, као фестивал музике за децу, настало је давне 1972. године. Фестивал је потекао из тадашњег Дома пионира, садашњег Дечјег културног центра Београда, на иницијативу Донке Шпичек. Управо су за овај значајни фестивал компоноване многе познате песме за децу, као што су „Заклео се бумбар“, „Слон лепотан дондолан“, „Лако је пруту“ и многе друге.

Након неколико година паузе, фестивал је обновљен 2016. године и те године нису компоноване нове песме за децу, већ су се старе песме изводиле у новим аранжманима. Већ следеће године наставило се са старом праксом и сваке године фестивал изроди прегршт нових оригиналних песама за децу.

 


Срдачан поздрав,
Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма за односе с јавношћу и маркетинг

Posted in ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *