Дигитална радионица Minecraft на пиротски начин – SERB-CRAFT

 

У сусрет манифестацији Дан традиције, која се обележава на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра, под покровитељством председника Републике Србије, одржана је Дигитална радионица „Minecraft на пиротски начин” у Дечјем културном центру Београд.

 

Учесници радионице – ученици уметничке школе „Техноарт Београд”, под вођством др историје уметности Иве Суботић Красојевић и уз подршку организације SERB-CRAFT, успели су да користећи популарну игрицу Minecraft ре-креирају орнаменте са пиротских ћилима, који представљају важан део наше културне баштине. Од 2012. пиротски ћилими налазе се на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.

 

Поред тога што ће радити на проучавању дизајна пиротских шара и његовом осавремењивању, ученици ће и на наредним радионицама, које ће се одржати у среду и четвртак, проучити и њихово богато значење и симболику, па ће тако моћи да изаберу и рекреирарју орнамент према значењу симбола и поруци коју шара носи, а имаће прилику и да, према старим узорима, створе нове орнаменте. То је занимљив начин да се кроз игру и савремену технологију, која је деци блиска, научи и оживи важан сегмент  наше традиције и културне баштине.

 

Манифестација Дан традиције одржава се у организацији Дечјег културног центра Београд и Удружења кореографа народних игара Србије, а уз подршку Градске управе града Београда, Министарства културе Републике Србије, ГО Стари град, ГО Нови Београд, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда. Манифестација се реализује са идејом да се подстакну млади да кроз уметничке медије дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље.

 

 

(ФОТО: Стеван Нешковић)

7 item(s)

 

 

 

 


Ivana Teodorović Stojanović

Urednik programa za odnose sa javnošću i marketing

 

 

Posted in Обавештења, Радионице, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *