ДРАГАНУ МАРИЋУ ДОДЕЉЕН ЗЛАТНИ БЕОЧУГ

 

ДРАГАНУ МАРИЋУ ДОДЕЉЕН ЗЛАТНИ БЕОЧУГ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ
ЈОШ ЈЕДНА УРАМЉЕНА НАГРАДА ТРАЖИ СВОЈ ЕКСЕР НА ЗИДУ ПОНОСА НАШЕ КУЋЕ

 

Пре 53 године један од наших најзначајнијих песника Васко Попа дао је име награди коју Културно просветна заједница Београда додељује за трајни допринос култури српске престонице. Попа је Награду назвао „Златни беочуг“, а прва је, давне 1970. године, свечано уручена Дому пионира Београд чији рад баштинимо и традицију настављамо само са новим именом – Дечји културни центар Београд.

И то ново име записано је међу лауреате, те након ДКЦБ-а који је понео „Златни беочуг“ 2016. године као институција, сада је додељен, као појединцу, и нашем директору проф. мр Драгану Цалету Марићу.


На Великој сцени Народног позоришта данас у подне уручене су награде „Златни беочуг“ које се већ 53 године додељују најзаслужнијима за очување и унапређење културе и уметности у Београду. На Танталовим мукама био је жири који је одлучио да од једва нешто мање од стотину кандидата, само деветнаесторо појединаца и институција постану овогодишњи лауреати.

Међу њима је и директор наше куће проф. мр Драган Цале Марић. ЧЕСТИТАМО!

Из образложења жирија:
„Са поносом и радошћу, у име нас који смо живот посветили раду у култури, а свакако и у име тима ДКЦБ-а који предводи, додељујемо Златни беочуг изузетном креативцу и менаџеру проф. мр Драгану Марићу, директору ДКЦ Београд, јер је свом родном граду несебично дао најбоље од себе са једином идејом – да наша деца буду боља од нас, креативнија, радозналија, негована у уметности, култури, просвети. Уз предводника ДКЦБ-а, Драгана Марића, деца и млади расту у боље људе и усвајају системе вредности који су у темељима Културно просветне заједнице Београда и Србије“.

Из текста предлога проф. др Јована Деспотовића, историчара уметности:
„Ствараоци за децу – од књижевника и композитора, сликара и синеаста, до извођача на сцени, десетлећима сарађују са Домом пионира, данас Дечјим културним центром Београд. Зато и сведочимо да су у последњој декади чији смо савременици, неуморно и континуирано све наслеђене манифестације вишеструко унапређене, да су букнуле издавачка делатност и догађаји на сцени, да је број деце корисника вишеструко увећан, а понуда за децу обогаћена новим садржајима и приступима. Драган Марић ће успех приписати тимском раду, а ја ћу рећи да тим јесте успешан и због свог селектора, предводника, мотиватора и стратега Драгана Цалета Марића.“

 

 

 

Честитамо директору проф. мр Драгану Марићу и музичком педагогу Вокалне групе Нађи своју звезду ДКЦБ Снежани Деспотовић на годишњој награди Златни беочуг!

 

Свечаност доделе награда увеличала су деца – чланови Вокалне групе ,,Нађи своју звезду” ДКЦБ која су на Великој сцени Народног позоришта извела две музичке нумере

 

Posted in Обавештења.

One Comment

  1. Sjajno! ❤️❤️Sve čestitke velikom stvaraocu divnih sadržaja za decu direktoru Draganu, Caletu i Snežani, muzičkom pedagogu za Zlatni beočug! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *