II Фестивал младих кореографа “ИСКОРАК”

 

ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ КОРЕОГРАФА „ИСКОРАК“

 

Дечји културни центар Београд (ДКЦБ) уз подршку Удружења балетских уметника Србије (УБУС) у суботу 10. децембра 2022. године организоваће други Фестивал младих кореографа средњошколског узраста (од 14 до 19 година) под називом ИСКОРАК на сцени „Донка Шпичек“, са идејом развоја кореографског стваралаштва и ауторства у области уметничке игре код младих.

 

Жеља нам је да у програм укључимо будуће професионалце, ученике балетских школа, али и даровите полазнике плесних студија са талентом и жељом за креирањем кореографских целина и изражавањем идеја језиком уметничке игре и креативног покрета. Позив је отворен за све стилове уметничке игре.

 

Тема ДЕЛА ПЛЕШУ треба да послужи као оквир за кореографско стварање.

Позивамо учеснике да инспирисани делима визуелне или литерарне уметности (класична или савремена дела сликара, вајара, фотографа, писаца, песника и сл.) стварају своје кореографске минијатуре. Одабрано дело може бити интерпретирано кроз кореографију слободно и у складу са уметничким сензибилитетом и стилом младог аутора. Одабрано уметничко дело може послужити као подстрек и иницијална идеја која се даље може развијати у новим правцима, у складу са инспирацијом младих аутора. Осим тога, кореографска минијатура може представљати и критику дела кроз покрет, коментар на дело, израз мисли и осећања које дело изазива, може представљати паралелу између дела и реалности, света око нас и слично…Дозвољена су сва индивидуална тумачења теме ДЕЛА ПЛЕШУ, а пожељно је да млади аутору буду слободни у стварању, да покажу свој лични печат и стил, да буду аутентични и своји.

 

Пропозиције:

 • Кореографија може бити соло, дует, трио и групна
 • Предвиђено трајање кореографије је до 5 минута максимално, али може трајати и краће.
 • Кореографија треба да одговори на дати тематски оквир у најширем смислу и у складу са сензибилитетом младог аутора.
 • Пријава подразумева попуњавање апликационог формулара (преузми) и слање снимка готове или радне верзије кореографије WeTransferom и сл. на мејл iskorak@dkcb.rs до 27. новембра 2022. године.
 • Само одабране кореографије биће уврштене у програм.
 • Ученици могу конкурисати и са креативним садржајима које су самостално стварали на неким од редовних часова.
 • Извођачи кореографије и кореографи не смеју бити старији нити млађи од средњошколског узраста (тј морају имати најмање 14 и не више од 19 година). Фестивал је усмерен искључиво на ученике средњих школа.
 • Кореограф може бити и извођач
 • Позив је отворен и за учеснике ван Београда, али организатор не може сносити трошкове превоза
 • Кореографије ће се изводити на бaлeтском поду површине 10Х10 метара.
 • Кореографије ће селектовати Савет фестивала.
 • У Савету фестивала налазиће се представници ДКЦБ, организације УБУС, као и афирмисани уметници/педагози из области уметничке игре.
 • Важан сегмент програма биће разговор свих учесника са члановима Савета.
 • Предвиђено је наградно фотографисање у плесним позама свих учесника селектованих за програм у фото студију као стимулација, подстрек, а уједно и успомена на дружење.

 

Жеља нам је да охрабримо младе плесне креативце да буду своји при стварању, да буду слободни, аутентични и отворени за нова искуства, као и да негујемо индивидуалност и различитост личних печата и стилова.

 

—> преузмите пријавни формулар

—> преузмите ово позивно писмо

 

 

Posted in ИСКОРАК, Обавештења, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *