ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА – најава

Поводом Европског дана језика, који се прославља од 2001. године на иницијативу Савета Европе у сарадњи са  Европском комисијом, Дечји културни центар Београд у оквиру програма Међународни клуб пријатељства, под покровитељством  EUNIC Cluster, Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији и Градске управе града Београда, организује програм за децу и младе у понедељак, 26. септембра, од 11 до 14 часова, на Тргу републике.

Програм ће отворити Адријан Фајкс, председник EUNIC Cluster и Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд. Песмом деце из Хора Дечјег културног центра Београд и деце из ОШ ,,Свети Сава” из Младеновца почеће свечаност посвећена обележавању Европског дана језика, који се прославља у свим државама Европе.

Најмлађи посетиоци имаће прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама али и да учествују у наградном квизу и тако провере своје знање. Овогодишњи учесници свечаности су Амбасада Финске, Амбасада Краљевине Данске, Амбасада Словеније, Амбасада Шведске, Амбасада Румуније, Амбасада Португала, Амбасада Украјине, Амбасада Белгије, Амбасада Холандије, Италијански институт за културу, Француски институт, Институт Јунус Емре, Гете институт, Аустијски институт, Фондација Темпус, Делегација Европске уније у Србији, Савет Европе и Дечји културни центар Београд.

На штанду Дечјег културног центра Београд, који деценијама организује Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе” и програм „Међународни клуб пријатељства”, биће  интерактивна поставка „Цртице, бојице и реченице”, са циљем упознавања деце са  „Речником  пријатељства” – језиком РАДОСТИ ЕВРОПЕ. Ове игрице су првенствено забавне, али и погодне за вежбање пажње, меморије, логике и моторике. Сликовни пиктограми „Речника пријатељства” су база заигравања, а погађалице, питалице, осмосмерке, проналажење најдуже речи од понуђених слова, писање на даљину, скривено писање, обрнуто писање су само неке од језичких игрица у којима ће посетиоци моћи да се опробају. На штанду Дечјег културног центра Београд публика ће имати прилику да види и презентацију графичке радионице – ручно израђене обележиваче за књиге као и отиске рађене класичним графичким техникама.

Обележавањем Европског дана језика Савет Европе охрабрује свих 700 милиона Европљана, грађана 46 држава чланица, да уче језике без обзира на године и окружење. Верујући да је језичка разноликост начин за постизање већег степена међукултуролошког разумевања и важна компонента богатог културолошког наслеђа нашег континента, Савет Европе промовише вишејезичност у целој Европи.

Позивамо сву децу и младе да се придруже обележавању овог значајног празника учествујући у програмским активностима на Тргу републике!

 

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

26.9.2022, 11.00-14.00

Трг републике, Београд, Србија

 

 

Posted in ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА, Међународни клуб пријатељства, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *