ХЕРОЈСКА ПОСЛА УПУТСТВО ЗА (С)ХВАТАЊЕ КРАЉЕВИЋА МАРКА

ХЕРОЈСКА ПОСЛА       

УПУТСТВО ЗА  (С)ХВАТАЊЕ КРАЉЕВИЋА МАРКА

 

Генерације школоване у XX, па и у XXI веку сретале су лик Краљевића Марка једино у лекцијама из епске поезије и прозе. Многи од припадника тих генерација се још увек питају:

– Да ли је Марко Краљевић стварна или измишљена личност?

Неки су уверени да је Марко Краљевић најпознатији српски средњевековни витез док други тврде да га сви јужни Словени сматрају својим јунаком.

 

Одговор на ово и слична питања можете пронаћи у књизи МАРКО КРАЉЕВИЋ – ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПОСТАО ЛЕГЕНДА аутора Марка  Алексића у издању Лагуне.

 

Наш народни геније створио је савршен херојски лик Марка Краљевића који је вековима био симбол витешких и духовних вредности српског народа. Упркос чињеници да је у новије време слика о овом јунаку често сведена на упрошћене стереотипе о снази и фантастичним својствима, лик националног јунака Марка Краљевића и даље има снажну препознатљивост и сугестивност за младе људе.

Књига „Марко Краљевић – човек који је постао легенда“ представља прву документовану биографију ове историјске личности и доноси многе непознате податке о животу, лику и делу српског националног јунака. За разлику од већине других националних јунака, Марко Краљевић је био историјска личност о којој имамо доста сачуваних података. Као сваки средњевековни владар и ратник учествовао је у биткама, често путовао, проводио време у лову или читању, присуствовао прославама и венчањима, имао приватни живот (женио се три пута), али  је себе доживљавао, а тако га је доживљавало и његово време – као витеза. Због тога је прича о историјском Марку Краљевићу, постављена у шири оквир бурног XIV века, заправо и прича о српском средњевековном витештву које је обележило његово доба. Књига садржи најновија научна открића и податке о овој личности, као и Србији и Европи у његово доба, витештву, обичајима, ношњи и другим подацима из свакодневног живота. Писана је научно популарним стилом  разумљивим деци, младима и осталој читалачкој публици.

 

Промоција књиге  “Марко Краљевић, човек који је постао легенда” одржаће се у четвртак, 28. маја у 13 сати у Малој сали Дечјег културног центра Београд.

 

У исто време представиће се и нови пројекат Дечјег културног центра Београд КУЛТУРА ПАМЋЕЊА: „Херој и његово доба“ у оквиру којег ће се „Епоха Краљевића Марка“ издвојити као прва тема у припреми ученика основних школа за такмичење и њихово стваралачко изражавање укључивањем у рад креативних радионица. Савршени херојски лик Марка Краљевића подстакао нас је да осмислимо низ програмских активности едукативног, интерактивног и креативног карактера у циљу развијања свести деце о националној и државној припадности, афирмације сазнања деце о историјској личности Марка Краљевића као и њиховог схватања културне баштине средњевековне епохе коју он симболизује.

 

На промоцији ће говорити рецензенти књиге, проф. др Синиша Мишић са Филозофског факултета у Београду и др Александар Узелац са Историјског института у Београду, Слободан Губеринић уредник у изавачкој кући Лагуна и аутор књиге, Марко Алексић. Снежана Станковић, уредник културно-образовног програма Дечјег културног центра представиће пројекат  КУЛТУРЕ ПАМЋЕЊА: „Херој и његово доба“ – „Епоха Краљевића Марка“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *