In memoriam: Донка Шпичек (1933 – 2016)

У Дечјем културном центру Београд, некадашњем Дому пионира, неизбрисив траг оставила је чувена Донка Шпичек, која је многим генерацијама пружила лепше и квалитетније одрастање пажљиво и с љубављу реализујући многобројне дечје програме.

Посвећена деци и њиховом образовању, Донка Шпичек осмислила је и реализовала низ квалитетних и културно-образованих програма за децу. Као главни и одговорни уредник Редакције „Сусрети четвртком” Дома пионира (садашњег Дечјег културног центра Београд) реализовала је култне трибине за децу школског узраста, којима је представљала различите професије – од оџачара, уметника, научника све до астронаута. На овом програму млади Београђани упознали су легендарне астронауте Нила Армстронга, Едвина Олдрина и Мајкла Колинса, који су након програма истакли да на најбољи начин образујемо нашу школску децу. На овом програму настала је и идеја о оснивању Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе”, коју је Донка Шпичек, заједно са сарадницима, основала 1969. године. Манифестација „Радост Европе” након пет деценија и даље траје, окупљајући око хиљаду деце годишње из многобројних европских земаља.

На данашњи дан, пре четири године, напустила нас је Донка и оставила нам у аманет да негујемо дечје потенцијале и вреднујемо њихово стваралаштво помажући им да одрасту у добре људе.

Posted in Обавештења.