Interaktivna tribina: “RATOVI U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI” u KC Šabac

Gostovanje Tribnskog programa DKCB: INTERAKTIVNA TRIBINA ZA SREDNJOŠKOLCE “RATOVI U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI” u Kulturnom centru Šabac

Tribinski program Dečjeg kulturnog centra Beograd je u četvrtak 20. marta 2014. godine gostovao u Kulturnom centru Šabac sa temom: RATOVI U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI. Sa srednjoškolcima iz Šabačke gimanzije, Ekonomske škole i Poljoprivredne škole o ovoj izuzetno kompleksnoj temi razgovarali su istoričar-master Vladimir Dulović, profesor u Chartwell International School u Beogradu i sociolog i doktorant Fakulteta političkih nauka Marko Milošević, saradnik Beogradskog Centra za bezbednosmu politiku.

Sa mladim Šapca razgovarano je o tome kako je nastala zajednička država jugodslovenskih naroda, kad je nastala, kad se raspala, zašto se raspala, koliko je ratova bilo u Jugoslaviji i ko je s kim ratovao?Zatim je razgovarano o tome kako je izgledao život u Jugosalviji i kakvog je uređenja ta država bila.

Ideja ove tribine je da se mladim ljudima predstave objektivne istorijske činjenice i objasni koji su koreni ratova u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, pokušano je da se napravi vremenska skala sleda događaja vezanih za raspad Jugoslavije. Pored toga govornici su pokušali da daju objašnjenje kako je izgledala Srbija u vreme Miloševićevog režima, kako su u to vreme zloupotrebljene institucije vojske i policije u političke svrhe i gde je granica korišćenja institucija onoga ko je na vlasti.

Posebno burnu raspravu izazvala je diskusija o ratnim zločinima, o tome da li su oni postojali na svim stranama, u vezi sa ovim konstatovano je da često ljudi na njih gledaju sa ličnog emotivnog stanovišta ili nacionalnog.

Posebno interesovanje izazvao je razgovor o tome kakav odnos mladi treba da imaju prema istoriji Jugoslavije, koliko nam je ona važna i kakvu ulogu ima u odnosu na mlade? Kao ilustracije teme emitovani su fragmenti dokumentarnih filmova “Smrt Jugoslavije” u produkciji BBC-ja i “Težina lanaca” autora Borisa Malagurskog.

Urednici i moderatori tribine bili su: doktorant Fakulteta organizacionih nauka Ivana Teodorović, rukovodilac za odnose sa javnošću i marketing Dečjeg kulturnog centra Beograd i menadžer u kulturi-master Dalibor Stojanović, organizator programa-producent u Dečjem kulturnom centru Beograd. Tribina je organizovana u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava-kancelarijom u Beogradom i Kulturnim centrom Šabac.

Tribinski program Dečjeg kulturnog centra se nastavlja radionicom vršnjačke edukacije: “Srednjoškolci o Evropskoj Uniji“, koja će se održati u ponedeljak 24. marta 2014. godine u 18.30 časova u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd.

[hr2]

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Posted in Интерактивне трибине, Културно-образовни програм and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *