Interaktivna tribina za srednjoškolce “Ratovi u bivšoj Jugoslaviji”

Interaktivna tribina za srednjoškolce “Ratovi u bivšoj Jugoslaviji” održaće se u ponedeljak, 17. marta, u 18.30 časova, u Dečjem kulturnom centru Beograd, Takovska 8.

Istorijski narativi ratova u bivšoj Jugoslaviji su pretežno konstruisani na poluistinama i mitovima. Ideja je da se istraže objektivne istorijske činjenice, čime bi se empirijski i kritički obajsnio sled događaja vezan za raspad Jugoslavije i ratove koji su usledili.

Tribina će imati tri tematska okvira:

  1. Koreni ratova u bivšoj Jugoslaviji
  2. Ratni zločini, pojam i odnos prema njima
  3. Sindrom kolektivne žrtve i njegove posledice

Gosti tribine su izuzetni stručnjaci u svojim oblastima – Predrag Marković, doktor istorijskih nauka i naučni savetnik na Institutu za savremenu istoriju i Marko Milošević, saradnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i doktorant Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Ilustracija teme biće inserti dokumentarnih filmova “Smrt Jugoslavije” i “Težina lanaca” Borisa Malagurskog.

Sučeljavanje mišljenja srednjoškolaca iz mnogobrojnih škola u Beogradu i srednjoškolaca iz Ljubljane, putem video-linka, biće moguće i na ovoj tribini. Ovo će biti druga zajednička tribina Dečjeg kulturnog centra Beograd i Pionirskog doma-Centra za kulturu mladih iz Ljubljane, koji su prošle godine zvanično i potpisali sporazum programske saradnje.

Moderatori tribine:

  • Dalibor Stojanović, istoričar
  • Ivana Teodorović, magistar odnosa s javnošću i multimedijalnih komunikacija

Ulaz je slobodan.

Posted in Интерактивне трибине, Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *