Interaktivna tribina za srednjoškolce “SLOBODA I OBRAZOVANJE”

U okviru Tribinskog programa za mlade u petak 25. aprila 2014. godine je realizovana tribina pod nazivom “Sloboda i obrazovanje”. Tribina je rezultat saradnje Dečjeg kulturnog centra Beograd, Kulturnog centra Zrenjanin i Zrenjaninske gimanzije, uspostavljena tokom realizacije Interaktivne tribine za srednjoškolce “Identitet i nacionalizam” koju je Dečji kulturni centar Beograr održao u Kulturnom centru Zrenjanina 27. februara 2014. godine.

Interaktivna tribina za srednjoškolce "SLOBODA I OBRAZOVANJE"

Današnja tribina je proistekla iz uzvratne posete zrenjaninskih gimnazijalaca i njihovih profesora Dečjem kulturnom centru Beograd. Gosti-govornici na tribini su bili: predstavnica Dečijeg stvaralačkog centra “Maštalište” iz Zrenjanina i profesor filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji, doktorant Aleksandra Maksić, profesorka filozofije Gordana Dunai i profesor filozofije Aleksandar Stevanović, a moderator razgovora bio je Dalibor Stojanović, organizator programa-producent u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Na tribini su učestovali učenici Zrenjaninske gimnazije i učenici Tehno-art škole iz Beograda. Stimulus za razgovor na tribini bio je kratkometražni dokumentarni “Želim, mogu dа promenim svet – Ivаnovа pričа”, koji je snimljen uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Film govori o inicijаtivi mladih okupljenih oko Dečijeg stvaralačkog centra “Maštalište” dа pomognu mladiću iz Zrenjanina Ivаnu Tošinu dа se vrаti u školu, nakon što ju je napustio zbog teške materijalne situacije i razočaranja u život. Diskusija nakon filma je problemаtizovala ideju omlаdinskog аktivizmа i promovisala ideju o pravu mladih na školovanje.

Sledeća tribina pod nazivom “Moje telo je moje pravo” održaće se u četvrtak 15. maja 2014. godine u 18.30 časova, a u okviru nje će biti izvedena pozorišna predstava “Nasilje nema opravdanje” u režiji Zijaha Sokolovića.

Dalibor Stojanović
Organizator – Producent
Dečji kulturni centar Beograd
Takovska 8, Beograd, Srbija
060 167 33 24

Posted in Интерактивне трибине, Културно-образовни програм and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *