Interaktivna tribina za srednjoškolce “Uloga medija, civilnog društva i obrazovanja u demokratiji”, Grocka

Dečji kulturni centar Beograd je u sredu 29. januara 2014. godine sa svojim programom Interaktivnih tribina za mlade gostovao u Grockoj, gde je orgranizovao tribinu pod nazivom “Uloga medija, civilnog društva i obrazovanja u demokratiji”. Tribina je održana u Srednjoj školi u Grockoj i na njoj su učestvovali učenici trećeg i četvrtog razreda gimnazije i stručnih škola.

Kao gosti-govornici na tribini su govorili: Snežana Stojadinović i Vladimir Milić, novinari Produkcijske grupe “Mreža”, kao i Zlatko Paković, pozorišni reditelji i kolumnista dnevnog lista “Danas”.

Sa mladima je bilo reči o tome koje novine čitaju i da li gledaju televiziju, konkretno vesti, kao i da li prate neke Interne sajtove sa vestima. Ključno pitanje bilo je da li mladi veruju medijima u Srbiji?

Gosti su sa mladima diskutovali o tome da li trenutna opšta medijska slika našeg društva odgovara stvarnosti i da li mladi imaju ili nemaju pravo ako tvrde da medijima ne treba verovati. Učesnicima je u njakraćem razjašnjeno kakva je veza demokratije i medija, šta je to medijska manipulacija, šta je istraživačko novinarstvo, kao i šta su to nezavisni mediji.

Diskutovalo se i o tome kakva je uloga Interneta kao mesta slobodnog protoka informacija, bez cenzure. Dosta vremena je posvećeno i temi da li bi mediji trebalo da imaju obrazovnu ulogu kod dece i mladih u smislu formiranja socijalnih normi i demokratskih vrednosti.

Kao najveće probleme u ovoj oblasti mladi vide manipulaciju i da mediji utiču na način razmišljanja drugih u njihovoj okolini, ali najčešće tvrde da su oni sami na taj uticaj imuni. Mladi takođe u velikom procentu primećuju negativan uticaj medija na mlade, posebno pridavanjem pažnje komercijalnim sadržajima, ali i negoduju zbog načina na koji su predstavljeni u medijima, jer se akcenat stavlja na incidentne pojave, a ne na pozitivne primere.

Organizatori i moderatori tribine bili su: Ivana Teodorović i Dalibor Stojanović, a tribina je organizovana u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava – Kancelarija u Beogradu i Kulturnim centrom Grocka.

Tribinski program DKCB-a se nastavlja u februaru 2014. godine tribinom “Identitet i nacionalizam”, koja će se održati u Dečjem kulturnom centru Beograd, Takovska 8.

[hr2]

Posted in Интерактивне трибине and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *