Interaktivne tribine – “Političke ideologije”

Dečji kulturni centar Beograd ove sezone pokreće novi ciklus interaktivnih tribina za srednjoškolce, u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava i Fondom braće Rokfeler. Prva u nizu ovih tribina, pod nazivom “Političke ideologije” održaće se u četvrtak, 17. oktobra, u 18.30 časova, u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8. Ulaz je slobodan.

Srednjoškolci će imati priliku da razgovaraju sa dr Vladimirom Pavićevićem, profesorom Fakulteta političkih nauka u Beogradu i da zajednički pokušaju da odgovore na pitanja:

  • Šta je ideologija?
  • Koji istorijski konteksti su doveli do rađanja i razvoja modernih političkih ideologija?
  • Šta su prosvetiteljstvo i industrijalizacija i kako su oni uticali na razvoj političkih borbi u 20. veku?
  • Kakva je veza između političkih ideologija, političkih partija i građana?
  • Koje su to osnovne premise i ubeđenja na kojima se gradi jedan ideološki sistem?
  • Koji su najznačajniji autori koji su se bavili ovom temom kroz istoriju?

Tribina bi trebalo da analizira osnovne pretpostavke glavnih političkih ideologija koje su uticale na zapadnu demokratiju tokom poslednja dva veka, sa ciljem da se sa publikom razgovara o najvažnijim ideologijama i njihovom razvoju kroz vreme.

Interaktivne tribine u Dečjem kulturnom centru Beograd baziraju se na razgovoru odabranih gostiju, stručnjaka u određenim oblastima i grupe mladih, uzrasta od 15 do 19 godina. Teme razgovora tiču se savremenog društva, kulture i umetnosti i imaju cilj razvijanje slobodnog mišljenja i govora kod mladih. Ove sezone tribine dobijaju i međunarodni karakter, uključivanjem mladih iz Pionirskog doma iz Ljubljane, koji će se uključivati u diskusije preko video linka i učestvovati u učeničkoj razmeni.

Urednici i moderatori tribine su:

Dalibor Stojanović, Organizator – producent DKC Beograd
mr Ivana Teodorović – PR/Marketing menadžer DKC Beograd

Posted in Интерактивне трибине and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *