Interaktivne tribine “Uloga medija, civilnog društva i obrazovanja u demokratiji”

INTERAKTIVNA TRIBINA ZA SREDNJOŠKOLCE
ULOGA MEDIJA, CIVILNOG DRUŠTVA I OBRAZOVANJA U DEMOKRATIJI

Četvrtak, 12. decembar, 18.30 časova
Mala sala Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8

U okviru tribinskog programa “dkcb.rs – Interakcija” Dečjeg kulturnog centra Beograd, u četvrtak, 12. decembra, u 18.30 časova, u Maloj sali DKCB, Takovska 8, održaće se interaktivna tribina za srednjoškolce, pod nazivom “Uloga medija, civilnog društva i obrazovanja u demokratiji“. Ulaz je slobodan.

Interaktivna tribina za srednjoškolce

Gosti tribine su Snežana Stojadinović i Vlada Milić, novinari Produkcijske grupe “Mreža” i Zlatko Paković, pozorišni reditelj i stalni kolumnista dnevnog lista Danas, koji će sa srednjoškolcima, uzrasta od 16 do 19 godina, razgovarati o ulozi medija i civilnog društva u demokratskim sistemima, kao i ulozi obrazovanja u kreiranju društvenih normi i vrednosti. Na tribini će biti reči i o mehanizmima njihove zloupotrebe i na koji način se mogu okrenuti protiv same demokratije.

Razgovarajući sa srednjoškolcima na ovu temu u toku prethodne sezone, utisak je da kod mladih postoji interesovanje za ove teme, ali i visok nivo neobaveštenosti kada su pojmovi civilnog društva, medija i obrazovanja u pitanju, kao i njihova uloga. Na pitanje da li znaju da navedu neku NVO, među srednjoškolcima mogao se čuti samo jedan odgovor, nakon dugog ćutanja. Čini se da mladi ne veruju onome što čitaju u novinama i imaju utisak da su novine pamfleti određenih političkih partija. Osim toga, srednjoškolci su iznosili stavove da ne vide zašto se treba boriti za objektivno izveštavanje i istraživačko novinarstvo.

U okviru tribine biće emitovan deo igranog filma “Svi predsednikovi ljudi”, reditelja Alana Pakule, koji će ilustrovati temu, odnosno kako je angažovanje novinara uticalo na društvene prilike.

Interaktivne tribine u Dečjem kulturnom centru Beograd baziraju se na razgovoru odabranih gostiju, stručnjaka u određenim oblastima i grupe mladih, uzrasta od 16 do 19 godina. Teme razgovora tiču se savremenog društva, kulture i umetnosti i imaju cilj razvijanje slobodnog mišljenja i govora kod mladih.

Moderatori tribine su Dalibor Stojanović, istoričar i master menadžmenta u oblasti kulture i medija i mr Ivana Teodorović, istoričar umetnosti i magistar odnosa s javnošću i multimedijalnih komunikacija.

[VIDEO] Interaktivna tribina “Uloga medija, civilnog društva i obrazovanja u demokratiji”

Posted in Интерактивне трибине, Саопштење за медије and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *