» Meђународни скуп YOUNG THEATRE ON THE MOVE

Следећег викенда се одржава Интерим састанак пројектних партнера

Дечји културни центар Београд ће у петак 4. септембра и суботу 5. септембра 2020. године бити домаћин међународног стручног скупа који се одржава у оквиру пројекта међународне културне сарадње YOUNG THEATRE ON THE MOVE.  Циљ одржавања скупа је да се сви партнери – учесници на пројекту сретну и разговарају о текућим питањима попут менаџерског и уметничког извођења, процене, праћења, видљивости пројекта, као и о другим актуеним темама везаним за реализацију пројектних активности. Планирани скуп је први од три стручна скупа који партнери треба да реализују у оквиру овог програма међународне сарадње. Иницијално је планиран за март 2020. године, али је због ванредних околности скуп добио нови термин, као и нови облик. Овог пута, делегације партнерских инситуција неће бити гости домаћина – Дечјег културног центра Београд, већ ће се дводневни стручни скуп реализовати онлајн, путем Зум апликације, уз искрено убеђење да ће се скупови планирани за 2021. годину одржати у предвиђеном формату – уз живо присуство, лични контакт и интеракцију. Вишемесечно одлагање стручног скупа није зауставило реализацију пројектних активности, тако да је време током ванредног стања искоришћено за рад на стручној брошури  YOUNG THEATRE ON THE MOVE. Одржане су и две додатне активности: промоција YOUNG THEATRE ON THE MOVE методологије коју је Дечји културни центар Београд реализовао у оквиру креативних радионица Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе 2020“, као и промоција коју је реализовао Пионирски дом – Центар за културу младих из Љубљане на фестивалу слободног плеса „Фронта“ у Мурској Соботи. Интерим састанак састанак треба да донесе стручне и организационе смернице за реализацију осталих планираних активности. С обзиром на то да партнере очекује реализација још десет стручних обука на тему пројектне методологије, пет промоција пројектних брошура, два међународна стручна скупа и пет једнодневних фестивала, Интерим састанак добија на значају као активност која ће акцелерисати рад на пројекту.

YOUNG THEATRE ON THE MOVE пројекат међународне културне сарадње којем је циљ развијање и ширење иновативног, ангажованог и практичног приступа развоју публике који се ослања на креативне методе и технике позоришта импровизације, савремене уметничке игре и њиховог заједничког потенцијала. Пројекат има за циљ да одговори на главни изазов развоја публике, а то је стално опадање популарности позоришта и уметничке игре, посебно међу младом публиком.

Пројекат ће то остварити развијањем програма који потиче из техника и алата позоришта импровизације и савремене плесне уметности. Методологија програма биће достављена у свих пет партнерских земаља кључним циљним групама у процесу развоја публике и културно-образовним програмима за младе: позоришним и плесним професионалцима, уметницима, педагозима, омладинским радницима и другим важним културним оператерима у тој области.

Партнерска мрежа YOUNG THEATRE ON THE MOVE састоји се од пет културних институција из различитих географских делова Европе, са фокусом на четири земље јужне и источне Европе (Словенија, Србија, Пољска, Румунија), у којима истраживање Еуробарометра показује најниже интересовање публике за позориште и уметничку игру и један стручни партнер из Француске, једне од држава са највећим интересом публике за културне догађаје. Све партнерске институције укључене у пројекат деле своју мисију заједничког стварања квалитетног културног образовања за крајњу младу публику: Пионирски дом – Центар за културу младих –  Словенија, Културни центар Елк –  Пољска, ЦНЦ Дансе –  Француска, Комична опера за децу –  Румунија и Дечји културни центар Београд – Србија.

Партнерски конзорцијум ће развити и применити атрактиван и ангажован приступ развоју публике, који ће објединити две најзапостављеније форме уметности у културном образовању младих заснованом на школком плану и програму: позоришту и уметничкој игри – плесу. Да бисмо одговорили на потребе главне циљне групе – младих, наша метода ће се посебно ослањати на два комплементарна облика позоришне и плесне уметности: позориште импровизације и савремену игру. Комбинујући две методе које подстичу креативност, слободу изражавања и активно учешће свих који су укључени, измишљамо нови алат за изградњу капацитета: Impro Move – Импровизацију у области сценског покрета.

Пројекат је кофинасиран средствима Фонда Креативна Европа и подржан од стране Министраства културе Републике Србије.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top