Dečji kulturni centar Beograd 24.03.U 10 časova predstavio knjigu ISTORIJA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI ZA DECU I MLADE autora profesora dr Miomira Milinikovića.
Knjiga koju smo predstavili ima značajan je doprinos izučavanju srpske književnosti za decu jer se ovakve sveobuhvatne studije retko pojavljuju kod nas. Ova Istorija predstavlja nastavak radova dr Slobodana Ž. Markovića i dr Tihomira Petrovića, ali daje i nov uvid u istorijske i savremene tokove omladinske književnosti. Plod dugogodišnjeg rada, ovaj zamašan poduhvat pokazuje nam se kao ozbiljan pregalački rad koji detaljno pristupa podeli građe na šest velikih hronoloških celina. One osvetljavaju koliko pisce, toliko i epohe u kojima su stvarali. Obrađuju se uticaji, značaj određenih stilova i pojava, kao i razvoj ove književnosti u svetlu njenog uklapanja u evropske tokove, te perspektive njenog daljeg razvoja.
Pored autora, u programu su učestvovali učenici srednje muzičke škole ” Josif Marinković” iz Beograda a predstavili su se učenici:
Silvan Janković, Jelena Stevanović , u klasi prof. Dušice Urošević,klavir
i prof. Marije Mitić – Vasić solo pevanje.
Učestvovali su i učenici Osnovne škole Vuk Karadžić, OŠ ,,Starina Novak”,OŠ ,,Vladislav Ribnika” govoreći poeziju naših savremenih pisaca.Pisci koji su zastupljeni u novoj istoriji srpske književnosti za decu i mlade,upoznali su učenike sa novim izdanjimaa to su Gordana Maletić, Vesna Vidojević Gajović, Branko Stevanović,Božidar Pešev,Radivoje Mićunović i Radislav Jović.
Autor i moderator programa: Jasmina Atanacković Gajić.

26 item(s)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top