ИЗЛОЖБА 967 ПУТ ВИЗИЈЕ – ИЛУСТРАЦИЈА, ДИЗАЈН, БАЈКА – Бесплатне креативне радионице за децу и младе

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

ИЗЛОЖБА
967 ПУТ ВИЗИЈЕ – ИЛУСТРАЦИЈА, ДИЗАЈН, БАЈКА

Бесплатне креативне радионице за децу и младе

 

У оквиру изложбе ,,967 ПУТ ВИЗИЈЕ – ИЛУСТРАЦИЈА, ДИЗАЈН, БАЈКА” три професионална уметника – Предрага Тодоровића, Уроша Максимовића и Марка Шерера, у Галерији Дечјег културног центра Београд, биће организоване бесплатне креативне радионице за децу и младе.

 

У петак, 5. априла, од 18 часова, аутори изложбе организују стручно вођење кроз изложбу и радионицу на којој ће децу и младе позвати да уђу у чаробни свет асоцијативне илустрације користећи сликарске технике акварел, туш и перо, потом да одговоре на ликовну питалицу користећи дигиталну технику и да се упознају са стриповском фантастиком. Присутни свих генерација имаће могућност да сагледају ликовну поетику сваког уметника понаособ, као и да донесу своје ликовне радове ради консултација. Након вођења кроз изложбу, уметници ће испричати своје искуство са издавачима. Њихове илустрације већ годинама красе књиге и сликовнице разних домаћих и страних издавача.

 

 

 

У понедељак, 8. априла, од 12 часова, биће одржано интерактивно предавање о илустрацији, бајкама и митолошким представама аутора Предрага Тодоровића. Награђивани свестрани умeтник, илустратор 35 књига за децу, омладину и одрасле, добитник више награда (од којих се посебо истичу Златна значка за допринос у култури Републике Србије 2012. године и награда за животно дело УЛУПУДС-а 2022. године) – Предраг Тодоровић представиће свој рад од идеје до реализације, уз могућност увида у оригиналне радове. Инспирисани тим радовима, деца и млади имаће прилику да се опробају у прављењу илустрација.

 

 

 

У уторак, 9. априла, од 17 часова, полазници Ликовног атељеа ДКЦБ заједно талентованим уметником са богатим искуством у области дизајна, илустрације, стрипа и анимације – Марком Шерером креираће заједничку бајку са посебним освртом на прављење сценарија и ликовну реализацију фантастичне приче.

,,Чудесно и фантастично у визуелном смислу, одувек су непресушна тема интересовања што деце, што одраслих. Буђење фантазије ума сањара свих генерација најбоље покрећу бајке или епска фантастика. Магичне представе са фантастичним ликовима и илустрације ослобођене сувишних детаља (попут мозгалица) на радовима ова три уметника, откривају нам чудесни свет, позивајући посматрача да се кроз визуру властите личности упусти у истраживање са оне стране стварности” – истиче Лидија Сеничар, уредник ликовних програма и Галерије Дечјег културног центра Београд.

 

Изложба је отворена до 19. априла.

 

Срдачан поздрав,

Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма за односе с јавношћу и маркетинг

Posted in Галеријски програм, Обавештења, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *