Izložba “I NAGRADA ZA KOLEKCIJU RADOVA”

Poštovani,

Sa velikim zadovoljstvom
Vas pozivamo
u utorak, 8. aprila u 19.30 časova

na izložbu
NAGRADA BOGOMIL KARLAVARIS
I NAGRADA ZA KOLEKCIJU RADOVA
likovne radionice
“Petlovo brdo” i “Atelje kod Kaće”

Galerija Dečjeg kulturnog centra Beograd
Takovska 8

“Samo istinski oslobođen život sadrži komponente stvaralaštva i estetskih obeležja.
U takvom društvu umetnost nije neki dodatak životu, već njegov integralni deo” – Bogomil Karlavaris, 1986

Nagradu Bogomil Karlavaris (za istaknute rezultate i poseban doprinos u oblasti likovnog vaspitanja i obrazovanja dece i mladih) pokrenuo je pre dve godine FLU u Beogradu (Metodika likovnog vaspitanja i obrazovanja) u saradnji sa DKCB (Umetnički savet Galerije). Stručna komisija za dodelu Nagrade za kolekcije radova, donela je odluku da 2013 godine prvu nagradu dodeli likovnim pedagozima Danijeli Anđelković i Miodragu Vargiću. Oni već skoro deceniju u svojim radionicama rade sa decom predškolskog i školskog uzrasta, vodeći se motom da je stvaralaštvo esencijalni deo ljudskog iskustva.

Likovna radionica “Petlovo brdo” nastala je 2004. godine, a krajem 2009. godine počeo je sa radom i “Atelje kod Kaće” na Banovom brdu. Za razliku od likovnog obrazovanja propisanog školskim programom, rad u privatnim likovnim ateljeima naizgled se čini lakšim, jer likovnim pedagozima daje više slobode u radu sa decom. Međutim, odgovoran likovni pedagog mora da pronađe način kako da decu na intuitivan i racionalan način, u mešovitim starosnim grupma, uputi u svet likovnosti, u razumevanje i primenu likovnog jezika, likovnih i kompozicionih elemenata i likovnih tehnika, koje će oni usvojiti, prepoznati i razumeti, u cilju razvijanja divergentnog mišljenja, intelektualnih i kreativnih sposobnosti.

Radovi odabrani za izložbu u Dečjem kulturnom centru Beograd, nastajali tokom jedne decenije, svojom bogatom i raznovrsnom paletom i materijalima svedoče da su mali polaznici svojim originalnim likovnim rešenjima dali najveću pohvalu svojim učiteljima. (iz Kataloga).

Posted in Галеријски програм, Саопштење за медије and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *