Изложба селектованих радова Међународног конкурса СТРИП КАИШ

У петак 17. јуна у Дечјем културном центру Нови Сад биће отворена изложба селектованих радова Међународног конкурса СТРИП КАИШ.
Жеља нам је да представимо радове деце и младих узраста од од 5 до 18 година из Србије, Северне Македоније, Румуније, Босне и Херцеговине, Италије, Украјине, Белорусије, Замбије, Гамбије и Кеније.

Управо нам толика разноликост даје могућност да сагледамо како деца и млади рођени у дигиталној ери креирају сопствену причу у сликама. Посебно током изолованости услед пандемије и измењене свакодневице у последње две године, када су виртуелни ходници заменили реалан свет и када је стварност постала упитна, а живот се преселио на друштвене мреже. Богатство радова који су стигли на конкурс показује да су успели да утекну из мрачних ходника анксиозности они који су пронашли велику радост у стварању; јер стрип је најбољи медиј који помаже адолесцентима да се кроз визуелно – сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу неке кризне ситуације.
У оквиру Међународног конкурса, определили смо се за најједноставнију форму, желећи да подстакнемо децу и младе да своје замишљене приче представе кроз неколико сукцесивно повезаних призора. Жири је давао предност оним радовима који су поседовали оригиналан језик, добру изражајну технику и интересантну причу. Чланови стручног жирија били су: Никола Костандиновић, познати стрип аутор и графички дизајнер; Филип Станковић, стрип аутор, педагог и Зоран Стефановић, писац, историчар културе, управник Центра за уметност стрипа Удружења стриповских уметника Србије.
Међународни конкурс Стрип каиш подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Захвљујући подршци Министарства спољних послова Републике Србије, информација о конкурсу је дистрибуирана широм света.

Присутни ће имати могућност да учествују у практично-теоријским радионицама под називом „Како настаје карикатура?” и ,,Шта је то стрип каиш” за децу старијег школског узраста уз присуство Зорана Михаиловића, нашег познатог карикатуристе и младог илустратора Уроша Максимовића, међународно награђиваног сарадника-едукатора у Радионици стирпа и карикатуре Дечјег културног центра Београд.
Најзаинтересованији ће завирити у свет анимације. Марија Милановић Лазаревски, редитељка анимираног филма, ће показати шта је то џепни биоскоп (флип-боок) и на који начин функционише покретна слика у анимацији и шта представља намимирани филм.

Уредник програма је Лидија Сеничар, историчар уметности

38 item(s) « of 2 »
Posted in СТРИП КАИШ, ФЕСТИВАЛ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *