Израстање – Огњен Стојановић

Карикатура – стрип – цртеж – илустрација

Отварање изложбе – уторак, 5.4.2022, у 19 часова

Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

Самостална изложба Огњена Стојановића биће отворена у Дечјем културном центру Београд, Таковска 8, у уторак, 5. априла, у 19 часова. Изложба цртежа, илустрација, стрипова и карикатура представља део циклуса изложби „ИЗРАСТАЊЕ”, које пружају комплетан увид у најраније форме ликовног изражавања једног детета.

– Циклус изложби „Израстање” може да послужи за научна истраживања (психологија опажања) дечјег ликовног стваралаштва, истиче уредница ликовних програма Дечјег културног центра Београд, Лидија Сеничар, која је аутор концепта изложбе. Изложба „ИЗРАСТАЊЕ” младог ствараоца Огњена Стојановића, уз врло богат и занимљив ликовни опус (цртеж, карикатура, стрип и илустрација), посматрача уводи у причу о одрастању које је могуће визуелно пратити од најранијих до зрелих ликовних форми. Огњен је имао срећу да са шест година дође у Дечји културни центар Београд и упозна Милету Милорадовића, ликовног педагога и карикатуристу, који води Радионицу стрипа и карикатуре. Од првог дана очаран атмосфером, Огњен упија занимљиве приче, паралелно учећи ликовне технике, подстакнут на комуникацију са самим собом кроз ликовност и одустајање од шаблонског приказа. У Радионици, Огњен увежбава како да стрпљиво посматра живот око себе, како да памти и уочи анегдоту, како да овлада хумором и да изгради свој препознатљив стилски печат, а изнад свега како слободоумно да размишља. Да су стрип и карикатура изузетно значајни медији који помажу деци и младима да се кроз визуелно-сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу мучне животне ситуације, потврдиле су и неке епизоде из Огњеновог живота. Овладавши хумором, под менторством Милете Милорадовића, Огњен је добио спасоносно оружје и велику инспирацију у стваралаштву – закључује Лидија Сеничар.

Не постоји награда коју за свој узраст нису освојили чланови Радионице стрипа и карикатуре Дечјег културног центра Београд, почев од крушевачке “Златне кациге”, „Еколошког фестивала” у Соко бањи, „Малог Пјера“ у организацији Друштва пријатеља деце Београда, фестивала у Јапану, Јужној Кореји, Кини, Италији, Белгији, Француској и Турској.

– Један од најбољих и најталентованијих мојих ученика је Огњен Стојановић, истиче Милета Мића Милорадовић, карикатуриста и педагог Радионице за стрип и карикатуру Дечјег културног центра Београд. Гледајући импресиван број радова за ову изложбу може се приметити велика разноликост. Пошто обично радимо тематски, примећује се велика различитост идеја. Нигде се не наслањају једна на другу. То богатство маште је невероватно и могли би му позавидети и професионални карикатуристи. Брзина којом он ствара своје радове је запањујућа. У новембру смо били у Скопљу, где је белгијски карикатуриста Лук Дешамекер (Луц Десцхеемаекер), држао радионицу за петорицу наших ђака и десетак македонских. Лук им је давао теме, које је требало да преточе у цртеже.  Док су остали успевали једва да направе по један рад за час, Огњен је правио по четири рада.  Запањеност присутних била је велика, а били су присутни  македонски, израелски, хрватски  и румунски мајстори карикатуре. Од свих полазника који су до сада прошли ову радионицу, Огњен Стојановић има највише изражен нерв за карикатуру. Богатство маште и брзина реаговања даје ми наду да ће у њему српска карикатура добити велико појачање, истакао је Милорадовић.

Изложбу отварају Зоран Стефановић, писац, историчар културе, управник Центра за уметност стрипа Удружења стриповских уметника Србије и Лидија Сеничар, уредник ликовних програма ДКЦБ.

Изложба ће бити отворена до 5. маја.

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *