ЈАЧИ И ОД ПАНДЕМИЈЕ ЗБОГ ОСМЕХА НАШЕ ДЕЦЕ

Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београда, о одржаним пројектима у години иза нас.

ИАКО је епидемија вируса корона несумњиво обележила и пореметила 2021. годину, Дечји културни центар Београд није изневерио малишане и успео је да и у неизвесним условима уприличи планиране и добро познате манифестације и програме.

Деца, али и тинејџери, могли су да се забављају и уче током различитих креативних радионица, да буду део традиционалних догађаја ове куће, попут “Радости Европе”, “Дечјег београдског пролећа”, “Свесрпског дечјег сабора”, али и први пут – “Дана традиције”.

– У 2021. години било нам је важно да нађемо начин како да одржимо континуитет у реализацији наших чувених фестивала, манифестација и креативних радионица, како деца и млади не би остали ускраћени за уметнички доживљај и сопствени културни развој – каже, за “Новости”, директор ДКЦБ Драган Марић.

– Тако смо и у форми ТВ емисије организовали овогодишње “Дечје београдско пролеће”, чувени музички фестивал песама за децу, “Свесрпски дечји сабор”, фестивал деце и младих из дијаспоре и расејања и Међународни сусрет деце Европе “Радост Европе”. Уз стихове Мирослава Мике Антића “Ове моје лепше боје” манифестација “Радост Европе” је окупила децу са идејом да својим стваралаштвом осликају стварност најлепшим бојама радости.

Због пандемије, ни ове године малишани са Старог континента нису могли да дођу у престоницу и упознају нове другаре, али су надлежни из ДКЦБ зато осмислили посебан програм за децу и њихове родитеље, а на јавном сервису је била емитована и специјална емисија посвећена 52. издању чувене манифестације.

Дечји културни центар обележио је и један велики јубилеј – 50 година постојања “Дечјег београдског пролећа” и пет година од обнове овог фестивала специјалном ТВ емисијом која је поред Србије била приказана и у региону.

– Било нам је важно да овај јубилеј обележимо како би и данашње генерације могле да чују и уживају у квалитетном музичком садржају – наводи Марић.

– Поред хора ДКЦБ и хора “Чаролија”, на фестивалу су певали Андрија Милошевић, Бојана Стаменов, Јелена Томашевић, Иван Босиљчић, Ивана Петерс, Тијана Дапчевић, Иван Михаиловић, Буле Гонцић, Бранко Коцкица, Леонтина Вукомановић и наш драги, нажалост покојни, Миња Субота.

На Дан словенске писмености и културе 24. маја приказана је још једна емисија “Свесрпски дечји сабор 2021”, која је гледаоце водила на путовање кроз витешку прошлост Србије. Учествовала су деца из Србије и дијаспоре.

ДКЦБ је први пут организовао и нову манифестацију “Дан традиције” у сарадњи са Удружењем кореографа народних игара Србије, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛИ
МАРИЋ наводи и да су у 2021. години деци и младима омогућили учешће на Фестивалу дечјег видео-клипа КИДИКЕМ, Националном фестивалу хорова деце и младих ФЕДЕХО, Фестивалу дечјег плесног стваралаштва “Плесни сусрети”. Такође, организована је и дечја драмска игра “Глумијада”, као и Фестивал “Деца композитори”, Фестивал девете уметности “Стрип каиш”, као и први Фестивал младих кореографа “Искорак”.

МИЊА СУБОТА БИО НАШ ОСЛОНАЦ И ВЕЛИКА ПОДРШКА
УСТАНОВА културе у Таковској 8 минуле јесени остала је без свог драгог члана и миљеника малишана Миње Суботе, који је преминуо 17. септембра у 82. години.

– Миња је био на челу Управног одбора наше куће, а пре свега био је ослонац и подршка нама млађима који радимо са децом и за децу – каже Марић.

– Уз њега и са њим креирали смо лепе и квалитетне програме у којима су могле да уживају све генерације. “Свесрпски дечји сабор” је само један од програма којем је Миња дао свој печат подаривши манифестацији химну “Поздрав из Србије”, за коју је написао музику и коју је отпевао са нашим дечјим хором.

НОВОСТИ.РС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram