ЈУБИЛЕЈ ХОРА ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД

Концерт ,,10 композитора за 10 свећица”

Субота, 26.3.2022, 19.00

Велика сала „Донка Шпичек”, Дечји културни центар Београд

Таковска 8

 

Поводом обележавања јубилеја и прославе десет година постојања обновљеног Хора Дечјег културног центра Београд, у суботу, 26. марта, у 19 часова, на Великој сцени „Донка Шпичек” ДКЦБ одржаће се концерт „Десет композитора за десет свећица”, аутора и диригенткиње мр Невене Ивановић.

На репертоару концерта наћи ће се композиције десет аутора, дугогодишњих сарадника овог дечјег хора – Вера Миланковић, Миња Субота, Александар Вујић, Мирољуб Аранђеловић Расински, Милорад Маринковић, Невенка Лековић, Раде Радивојевић, Димитрије Големовић, Кристина Парезановић и Драшко Аџић. Поједини композитори, у функцији корепетитора за своје композиције, придружиће се хору на сцени.

Поред великана музичке сцене и талентованих чланова дечјег хора, на концерту ће наступити оркестар „Симфонијета млади”, који чине најбољи ученици београдских музичких школа са којима је Хор ДКЦБ током претходних година често делио музичку сцену, као и корепетитор Ивана Шљивић и гитариста Владета Симић.

За ову прилику Дечји културни центар Београд је издао ЦД „10 композиција за 10 свећица” и монографију, која кроз фотографије приказује рад Хора ДКЦБ у протеклих десет година.

Бесплатне улазнице за концерт могу се подићи на билетарници Дечјег културног центра Београд.

РЕКЛИ СУ О ХОРУ

Миња Субота:

 „Хор Дечјег културног центра Београд по моме мишљењу је један од најбољих дечјих хорова у Србији. Они су то заслужили сјајном интерпретацијом, беспрекорном интонацијом и богатим жанровским репертоаром. Ведрина и лакоћа са којом наступају осваја публику. Сарадња са овим хором и на сцени и у студију много ми је значила на мојим наступима и у стваралачком раду.”

Љубиша Јовановић, ред. проф. ФМУ у Београду, диригент Дечије филхармоније, уметнички руководилац ансамбала Лола класик:

„Дечије хорско певање у Србији има дуготрајну и богату традицију засновану, пре свега, на фантастичном вишедеценијском раду Милице Манојловић и Златана Вауде. Бојали смо се шта ће се десити након њиховог одласка у вечност. Чинило се да ће у укупној друштвеној кризи доћи до осипања аматерских и дечијих хорова. У великој мери то се и догодило. Ипак, појавили су се нови заљубљеници у хорски звук, спремни да заузму своје место на сцени, да анимирају децу и прошире естетику и традицију хорског певања. Свакако да је једна од најзначајнијих личности које су донеле нову свежину – Невена Ивановић. Врло брзо је етаблирала Дечији хор ДКЦБ у један од најактивнијих и најзначајнијих ансамбала. Дисциплина, заједништво у певању, раздраганост и одлична интонација одлике су овог младог ансамбла. Високи уметнички домети, професионализам у најпунијем смислу те речи, људски квалитети и дечија љубав и посвећеност говоре нам о потпуно оствареној мисији!”

Милорад Маринковић, композитор и диригент:

„За све године свог постојања, хор константно има успехе на домаћим и страним такмичењима, одржава велики број концерата сваке године, снима трајне аудио и видео снимке, учествује на догађајима од јавног значаја, те се може рећи слободно да се ради о ансамблу који има велики значај за културну сцену града Београда и шире и да представља сјајан пример како се негује квалитетан звук и проживљена интерпретација у овом медијуму.”

др Александра Паладин, музиколог и музички уредник Радио Београда 1:

„Хор ДКЦБ је реномирани дечји хорски ансамбл, који у интерпретацијама прати актуелне трендове на светској хорској музичкој сцени. Распевани гласови, уједначена звучна боја, смисао за интерпретацију музике различитих жанрова, професионално понашање и уредан изглед на сцени, само су неке од особености овог хора, које је, са посебним смислом за рад са децом, обликовала диригенткиња Невена Ивановић.”

Протојереј-ставрофор Јовица Вићентијевић, старешина храма Покров Пресвете Богородице:

„Анђеоски гласови Хора Дечјег културног центра Београд сваког Васкрса и Божића улепшају нам радост празника. Заједно са нашим Покровским хором и диригентицом Невенам Ивановић, Литургијско појање уз дечји хор се чини светлијим и узвишенијим.

На многаја и благаја љета драги наши мали певачи хора ДКЦБ, сраћан јубилеј уз вашу драгу диригентицу!” 

Добро дошли на концерт!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram