КО ЈЕ МЛАДА ЕВРОПА?

У понедељак 10. маја 2021. године у Сали „Донка Шпичек“ одржана је прва припремна радионица пројекта међународне размене младих подржаног кроз програм Еразмус +. У радионици су учествовали чланови Belgrade English Language Theatre-a – драмске групе на енглеском језику Дечјег културног центра Београд, коју води др Пол Мареј. Радионица је прва од низа активности на пројекту који је планиран за реализацију од маја до септембра 2021. године, a водили су је Пол Мареј – уметнички руководилац пројекта и Далибор Стојановић – руководилац логистике и оперативе пројекта.

Пројекат „Ко смо ми, млада Европа“ окупља партнерске организације које спроводе програме усмерене на културно-уметничке образовање младих са главним циљевима активног уметничког искуства, стицањa индивидуалних и социјалних компетенција, вештинa, развијањa личних, локалних, националних и европских идентитета, заједничким радом и уметничким и критичким мишљењем. Партнери на пројекту су Пионирски дом – Центар за културу младих из Љубљане (Словенија), Дечји културни центар Београд и Културни центар Елк из Елка у Пољској и Ријечко казалиште младих (Хрватска). Пројекат „Ко je млада Европа“ директно је повезан са међународним пројектом „Младо позориште у покрету“, суфинансираним из програма Креативна Европа (потпрограм Култура). Кроз пројекат кофинансиран средствима фонда Еразмус + желимо да младим људима омогућимо активно искуство наступа у иностранству, дружења и размене искустава са вршњацима са истим интересовањима, представљањем својих и упознавањем културних карактеристика других Европљана, проналажењу сличности и разлика и разменом добрих пракси. Кроз језик позоришне импровизације и креативни покрет развијен и истражен у свим партнерским организацијама олакшаћемо младим људима међусобно повезавање и заједничко стварање. Пројекат произлази из потреба младих да разумеју, прихвате и пронађу простор за себе и своје самостално стварање. Желимо да младим људима пружимо међународно искуство које ће им пружити потврду да их се чује и прилику да заједно са својим међународним вршњацима креирају културни пејзаж Европе.

У европском пољу млади имају доста заједничких особина. Радом заснованим на различитим културним, локалним и породичним окружењима, пројекат ће свим младим људима – учесницима, дати једнаке могућности да активно изражавају и стварају, размењују ставове и размењују добру праксу, као и да траже нова решења за изазове и проблеме времена у којем живимо. Дигитализација и веб оријентација су иначе елементи који су учинили информације широко доступним и глобално повезаним, али је истовремено за младе важно да због комуникације путем електронских медија осећају изолацију, која се често повећава, истовремено повећавајући физичко осиромашење младих.

На припремним радионицама млади ће припремити уметничку презентацију свог локалног и националног окружења, коју ће млади на размени у Љубљани потом надоградити заједничким уметничким процесом и перформансом на тему европског идентитета, где ће се млади извођачи представити својим вршњацима својим импровизованим и покретним креацијама. Убудуће ће се активности заснивати на размени, млади људи и њихови ментори ће међусобно припремити радионицу, представити свој рад, земљу и локално окружење и разменити мишљења о културној и уметничкој сфери у појединим земљама и широм Европе.

Следећа планирана активност на пројекту је Припремна радионица 2, која ће бити одржана у понедељак 24. маја 2021. године.

61 item(s) « of 3 »

 

Posted in Обавештења and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *