ПОСЛЕДЊИ “СУСРЕТ” СА МИЊОМ СУБОТОМ

Господин Миња Субота је био активан у свом креативном раду до самог краја живота. Пре неколико месеци у издању Дечјег културног центра Београд изашао је диск ПОЗДРАВ ИЗ СРБИЈЕ, са песмама које компоновао Миња Субота, на стихове нашег уваженог писца за децу Слободана Станишића. Ова дивна сарадња траје дуго, веровали или не, још од школских клупа, у којима су заједно седели.

Стваралаштво господина Миње Суботе за децу је дало немерљив допринос српској и југословенској култури. Међутим, његов таленат и допринос превазилази област музике и не ограничава се на дечјој публици. Миња Субота је био јунак и вољено ТВ лице свих генерација на простору од Вардара па до Триглава. Његов рад поред доприноса телевијском стваралаштву има и ширу димензију: његове колеге тврде да је један од ставараца са ЈУ простора који је естраду подигао на ниво уметности – стандард који је и онда и сада тешко достићи.

Ведрина, осмех, добро расположење, отворен ум, авантура, изазов, креативност, вера у људе и боље сутра…све ове речи описују Мињу Суботу. Скоро шест деценија је стварао, наступао, снимао, писао, компоновао. Радио је то за себе и из себе, али и за све нас! Кроз његов лик и дело генерације људи су живеле своје снове. Није лако бити познат и стално у центру пажње. Ту одговорност Миња је носио са лакоћом, имајући минут за разговор и мало пажње за свакога…јер свако на овом свету је важан неком, а Миња је баш то знао да нам покаже.

У последњем телевизијском наступу 26. јула 2021. године, Мињина порука гледаоцима звучи тако једноставно и здраворазумски, али са друге стране Миња нам вешто и шеретски у подсвест усађује кључне речи: дете, родитељ, школа, земља, борба, будућност, љубав…Речи које долазе од човека који је имао занимљив и успешан живот, био емотивно и креативно испуњен. Имати скоро шест деценија вишеструке уметничке каријере, пропутовати свет, упознати се и радити са најзначајним људима у земљи и свету, добити толике награде и  имати иза себе толико различитих дела, само помаже да схватимо једноставну истину: срећа је у породици, а уточиште у љубави према домовини. Да су деца украс света, а да се домовина брани лепотом и знањем –  најважније су поруке које смо научили.

Комеморација Милану Мињи Суботи одржана је у Свечаној сали Скупштине Града Београда. На комеморацији су говорили: Горан Весић, Слободан Станишић, Јован Адамов, Тоде Николетић, Жарко Данчуо и Љубивоје Ршумовић.

Миња Субота сахрањен је у понедељак 20. септембра 2021. године у Алеји заслужних грађана.

23 item(s)
Posted in Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *