КОНЦЕРТ „ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“ – ФЕДЕМУС 2023

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

ФЕДЕМУС – 28. Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва
„ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“

Петак, 27. октобар, 17 часова
Велика сала „Донка Шпичек”
Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

Поводом завршнице 28. Републичког фестивала дечјег музичког стваралаштва „ДЕЦА КОМПОЗИТОРИ“ – ФЕДЕМУС 2023 одржаће се концерт у петак, 27. октобра, у 17 часова, у Великој сали „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београд.

Фестивал дечјег музичког стваралаштва ФЕДЕМУС – „Деца композитори”, прописан наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете Републике Србије, једини је фестивал на коме деца, узраста од 7 до 15 година, учествују као композитори, текстописци и извођачи. На овогодишњи конкурс за дечију композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва, који је трајао од 15. јануара до 10. марта, стигло је више стотина композиција из преко 35 места Србије, које су групно или појединачно компоновала деца основних школа и нижих музичких школа на своје или текстове својих вршњака. На конкурсу су учествовали и ученици који су компоновали инструменталне композиције за одређени инструмент и електронске компјутерске композиције.

 

 

Стручни жири је одабрао најбоље композиције и ауторе тих композиција наградио снимањем ЦД-а у професионалном студију. На новом ЦД диску ,,У мојим сновима”, у издању Дечјег културног центра Београд, налазе се победничке композиције деце композитора и кантаутори из целе Србије који ће се и представити на завршном свечаном концерту у Дечјем културном центру Београд.

Дечји културни центар и Фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. До сада су издате 3 аудио касете и 10 аудио ЦД-а у издњу ПГП-а и 10 самосталних аудио ЦД издања. Ова издања прате и 8 нотних збирки у којима се налази око 300 вокалних композиција.

Покровитељи фестивала су Министарство просвете и Министарство културе Републике Србије који подржавају фестивал свих 28 година. Координатор и музички уредник Фестивала „Деца композитори” је музички педагог Мирјана Миличић Прокић.

 

 

Срдачан поздрав,
Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма
Дечји културни центар Београд

 

 

Posted in Обавештења, Саопштење за медије, ФЕДЕМУС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *