Конференција за медије поводом манифестације ДАН ТРАДИЦИЈЕ

МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ТРАДИЦИЈЕ

 И НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ

„БИРАМ СРБИЈУ”

15. септембар 2021.

Кнез Михаилова улица и Трг републике

 

Прва манифестација „Дан традиције”, коју организују Дечји културни центар Београд и Удружење кореографа народних игара Србије, одржаће се у среду 15. септембра 2021. године.  Манифестација „Дан традиције” одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а обележиће је параде на централним улицама градова и села широм Србије, сабори, музичко-сценски наступи традиционалне народне игре и песме и концерти свирача старих инструмената и оркестара.

Централни догађај манифестације одржаће се у Београду, у центру града. Свечана поворка учесника обучених у народне ношње кренуће у 12 часова од почетка Кнез Михаилове улице (од Библиотеке града Београда) и кретаће се до Трга републике, где ће се на великој бини одржати главни музичко-сценски програм. У централном програму учествоваће глумци, певачи, дечји хорови и фолклорни ансамбли.

„Како су деца и млади најпозванији да поносно откривају идентитетске вредности баштине и наслеђа свог народа кроз креативан однос према историјској грађи, Дечји културни центар Београд придружио се Удружењу кореографа народних игара Србије у иницијативи да осмисли садржаје и програме манифестације Дан традиције. Традиција, као инспирација за уметничко стваралаштво и усвајање знања о идентитетским вредностима и националној припадности, послужила нам је као наслов будуће манифестације „Дан традиције”, која ће се први пут реализовати септембра 2021. године” – најављује проф. мр Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд.

Слично конципирани и осмишљени државни празници и манифестације који негују традицију и своје културно наслеђе познати су и имају дугу историју обележавања у многим земљама Европе и света. Успостављањем манифестације „Дан традиције” Србија ће добити једну такву манифестацију која ће се односити на српско културно наслеђе.

„Поред Удружења кореографа народних игара Србије и првенствено са Уметничким центром „Талија” и њиховим руководиоцем Драганом Пантелићем, удружили смо се са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда и осмислили програм за децу и младе, али и за целе породице. Учествујући на наградном конкурсу „Бирам Србију”, деца и млади узраста од 5 до 14 година имаће прилику да кроз уметничке медије – слику, фотографију, поезију, прозу и видео-клип, дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. Идеја организације конкурса, који је отворен до 10. септембра, је подстицање комуникације предака и потомака кроз литерарне, ликовне и мултимедијалне радове. Одевни симболи, народна ношња, витешко наслеђе, историјски догађаји, јубилеји, обичаји, народно стваралаштво, песма, игра, национална кухиња и стари занати треба да буду инспирација учесницима конкурса” – истакао је Марић.

Најуспешнији учесници освојиће ваучере за путовање по Србији за себе и своју ужу породицу, породични ручак у београдском ресторану, ранчеве, књиге и друге вредне награде. Смиљана Новчић, из Туристичке организације Србије истакла је да ће троје првопласираних на наградном конкурсу „Бирам Србију” моћи да уживају у лепотама Гоча, Сирогојна и Палића са својим породицама, као и да ће додела награда – четвородневни боравак са четири полупансиона за целу породицу, бити 15. септембра на Тргу републике. Испред Туристичке организације Београда, Јелена Станковић, менаџер за односе с јавношћу, поручила је да Београд чува праве вредности и традицију колико год да је модеран и да урбани дух млади могу гајити и неговањем културне баштине, стога подршка организације оваквог једног догађаја је била природан след. Уручење награда биће на великој бини на Тргу републике, 15. септембра, у 12.30, у оквиру централног програма манифестације ДАН ТРАДИЦИЈЕ.

„У централном програму у Београду учествоваће ансамбли који ће играти наше народне игре и певати народне песме, музичари који ће свирати фрулу, гајде и кавалу, рецитатори епских песама, које су помало заборављене. Тог дана у земљама широм света окупиће се људи српског рода који ће кроз уметност представити своје културно наслеђе, што ће све моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs. Дођите на Дан традиције спремни, обучени у ношњу својих предака”, поручио је Драган Пантелић, председник Управног одбора УКНИС.

„Манифестација Дан традиције је логичан наставак на манифестацију Свесрпски дечји сабор”,  додала је Леонтина Вукомановић, програмски директор ДКЦБ и најавила да ће у програму учествовати Хор ДКЦБ, Бистрик, Пеђолино, Бранко Коцкица, Иван Јефтовић и Бода Нинковић, док ће програм водити Марко Краљевић и она као вила Равијојла. Програм ће се уживо емитовати на јутјуб каналу ДКЦБ.

Добро дошли!

 

22 item(s)
Posted in Дан традиције, Обавештења, Саопштење за медије, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *